vaga transportistes

Comença una nova aturada de transportistes indefinida a tot l’estat. La mobilització ha estat convocada per la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport per reclamar millores laborals pel sector. Els camioners també volen mostrar el seu rebuig a l’incompliment de la llei de despeses per part dels clients, que prohibeix treballar amb pèrdues.

Aquest dilluns, els transportistes han convocat una protesta a Madrid i la previsió és que durant tota la setmana les mobilitzacions ja es reparteixin per diversos punts de l’estat, també a Barcelona. A la ciutat, la intenció és fer una marxa a peu des de la Zona Franca i fins a la Direcció General de Mobilitat i Transport, a l’avinguda de Josep Tarradellas.

El Gremi de Transportistes i CCOO es despengen de la protesta

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya s’ha desmarcat de la vaga de camioners. Segons ha assegurat l’assessor de l’entitat, Joaquim Gil, a Catalunya la “majoria” del sector rebutja adherir-se a la protesta i ha acusat els seus convocants de “posar la por al cos”.

En la mateixa línia, CCOO també ha rebutja la vaga que comença aquest dilluns per considerar que és “legítima però desmesurada”. Segons un comunicat del sindicat, es protesta contra mesures que només fa dos mesos que estan en vigor.

El Govern demana responsabilitat als transportistes

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reclamat “responsabilitat” al transport per carretera perquè, segons ha dit, “estem en una situació molt complicada”. Rodríguez ha afirmat que el Govern “està disposat a col·laborar amb el sector”, que reclama més inspeccions per evitar que les empreses se saltin la llei de la cadena de costos i els obliguin a treballar amb pèrdues.

Segona aturada de transportistes en un any

La protesta indefinida que arrenca aquest dilluns és la segona dels transportistes en menys d’un any. Al març, una part del sector es va aturar per reclamar una millora de drets laborals i contra l’increment de preus. Per visibilitzar les seves demandes, els camioners van fer diverses marxes lentes a Barcelona.

La vaga, que va allargar-se dues setmanes, va provocar el desabastiment d’alguns productes als supermercats, va obligar a algunes empreses a paralitzar la produció i va situar el Port de Barcelona “a punt del col·lapse”.

L’acord per desconvocar la vaga de transportistes

Finalment, però, el conflicte va desencallar-se després d’un acord amb el Govern espanyol. El pacte incloïa un paquet de mesures de 1.050 milions d’euros, entre les quals una rebaixa de 20 cèntims per litre del combustible. A més, es van preveure ajudes directes pels transportistes o l’ampliació del pressupost destinat per abandonar la professió.