punts clau acord preu combustible
Foto: Gerard Vilà (ACN)

El Govern i el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) han acordat un paquet de mesures per intentar posar fi a la vaga de transportistes. L’executiu s’ha compromès a una sèrie d’ajuts per compensar el sector per la pujada del preu dels carburants amb un pressupost de 1.050 milions d’euros. Repassem en cinc punts les mesures més destacades que estaran vigents fins al 30 de juny.

1. Rebaixa de 20 cèntims per litre el combustible

El Govern espanyol ha aprovat una partida de 600 milions d’euros que es destinaran a una bonificació del preu del combustible als professionals del sector. L’executiu hi aplicarà una rebaixa de 15 cèntims per litre i les petrolieres hi aplicaran una rebaixa de cinc cèntims per litre. En total, la bonificació serà de 20 cèntims per litre.

L’executiu calcula que això pot suposar un estalvi mensual d’uns 700 euros per als camions que circulin amb gasoil.

2. Ajudes directes als transportistes

També s’ha acordat una partida de 450 milions d’euros en ajudes directes als transportistes, tant de mercaderies com de viatgers. La quantitat màxima s’ha fixat en 400.000 euros per empresa i depèn del tipus de vehicle:

  • Camions: 1.250 euros
  • Autobusos: 950 euros
  • Furgonetes: 500 euros
  • Taxis, VTC, ambulàncies: 300 euros

3. Es duplica el pressupost per deixar la professió

Una altra de les mesures és subvencionar l’abandament de l’activitat. El Govern duplica el pressupost adreçat a les ajudes per als qui vulguin abandonar la professió de transportista, que passa de 10 al 20 milions d’euros.

4. Ampliació del venciment dels crèdits ICO

L’executiu també amplia el termini del venciment dels crèdits ICO i preveu obrir-ne una nova línia.

5. Llei per al transport alimentari

El Govern també s’ha compromès a enviar al Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) un esborrany de projecte llei per al sector del transport alimentari abans del 31 de juliol. L’objectiu és evitar un abús de la subcontractació i impedir que es pagui un preu inferior als costos.