preu aliments
preu aliments

El Govern espanyol permet de forma excepcional i temporal limitar la quantitat de productes que es poden comprar per impedir desabastiments als establiments. La mesura, publicada aquest dimecres al BOE, forma part del Reial Decret Llei 6/2022, de 29 de març, de mesures urgents en el marc del Pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna. La mesura arriba el mateix dia que s’ha conegut que la inflació s’ha disparat al 9,8 % i assoleix la xifra més alta dels darrers 37 anys.

L’executiu introdueix un nou apartat a la llei d’ordenació del comerç minorista que justifica la mesura “excepcionalment, quan hi hagi circumstàncies extraordinàries o de força major que ho justifiquin”. En aquest cas, diu la llei, “els establiments comercials podran suspendre amb caràcter temporal la prohibició prevista en l’apartat 2 de limitar la quantitat d’articles que pot adquirir cada consumidor”.

Aquesta setmana, el Govern espanyol ja ha anunciat cinc mesures per fer front al preu de la gasolina, la llum i els lloguers.

Les mesures “hauran d’estar justificades”

Donada l’excepcionalitat de la mesura, el reial decret hi estableix límits. “Aquestes mesures hauran d’estar justificades i s’adoptaran de manera proporcionada quan sigui necessari per evitar el desproveïment i garantir l’accés de tots els consumidors en condicions equitatives”, diu el text.

En els darrers dies, però, alguns supermercats ja estaven limitant la venda de productes. Ha passat, per exemple, amb l’oli de gira-sol, que es va començar a racionar després de l’esclat del conflicte a Ucraïna. Els experts han alertat que la manca de cereals i oli per la guerra a Ucraïna portarà preus més cars en altres productes del mercat.

La situació arriba, també, en plena vaga de transportistes, amb la qual els camioners reclamen una millora de les condicions laborals i una rebaixa de preus com el de la gasolina.