Els preus del peix i el marisc s’han disparat aquest Nadal als mercat de Barcelona. La causa principal és la falta de gènere provocada pels temporals recents. Al Mercat de la Concepció, el percebe arriba als 100 euros el quilo a causa de la mala mar, un fet que també encareix el rap, a 35-40 euros el quilo en lloc dels 20-25 habituals. Al Mercat de Sants també s’han apujat els preus. El dels percebes s’ha enfilat fins als 98 € en algunes parades, i el del rap s’ha situat entre els 48 i els 54 €. Al Mercat de la Mercè, al Turó de la Peira, alguna parada venia el rap a 39 € el quilo (10 euros més del preu habitual) i no tenien percebes perquè el preu hauria pujat, diuen, fins als 200 euros el quilo.

També s’apuja el cabrit

Pel que fa a la carn, el cabrit segueix sent el rei de la nit. Al Mercat de la Concepció l’espatlla s’ha enfilat fins als 35 euros el quilo, quan es pot comprar a 24 euros/quilo la resta de l’any. També han tingut molt èxit el capó (a 16 euros/quilo) i la pularda (a 11 euros/quilo), que són una alternativa fàcil de cuinar.

Canvi d’hàbits

El 24 de desembre acostuma a ser un dia de corredisses al Mercat de la Concepció. Enguany, però, alguns comerciants afirmen que l’alegria no és la mateixa que en anys anteriors. Els hàbits canvien i es veuen menys mestresses de casa que preparen a casa tots els àpats nadalencs. Ara es venen més productes preparats i els frescos no tenen tanta demanda com anys enrere. Els comerciants també afirmen que s’acosta més gent jove (potser engrescats pels programes de cuina) i coincideixen en què actualment els clients estan molts més organitzats. Han augmentat els encàrrecs i no hi ha tant ambient de darrera hora.

100.00 tones de producte fresc

El marisc és el protagonista d’aquestes dates segons Mercabarna, que preveu distribuir més de 100.000 tones de producte fresc per festes. Aquest any, els mercats amplien els seus horaris i programen un centenar d’activitats per Nadal.