Puigcerdà el matí d'aquest 22 de desembre en una foto de postal. Les altes temperatures aniran fonent la neu de cotes baixes. Foto: Jordi Rubira

La idea d’un Nadal blanc ha estat sempre més un desig que una realitat, especialment a casa nostra, on només l’any 1962 va complir fil per randa aquest idil·li de barrejar Nadal i neu a Barcelona.

Ben a prop es va quedar també l’any 1985. En aquella ocasió, la neu va visitar Barcelona tot just amb l’arribada de les cavalcades dels Reis, el vespre i nit d’aquell 5 de gener que va arribar a deixar entre 5 i 7 cm de neu.

Dues excepcions que confirmen la regla que ens diu que si, generalment, ja és difícil veure neu a la ciutat, encara ho és més barrejar-la amb unes dates tan concretes.

Nadal blanc aquest 2019: una petita odissea

Enguany és difícil trobar llocs amb neu a terra fora del que són estrictament les pistes d’esquí i zones properes. La poca neu caiguda a cotes mitjanes durant el cap de setmana marxarà ràpidament amb la pujada de les temperatures que s’espera per als pròxims dies.

Als Pirineus, a 2.000 m

Trobarem neu a pistes fins a la base de les estacions, tot i que poca i molt transformada per les altes temperatures. Per gaudir d’un Nadal blanc amb un paisatge totalment cobert de neu cal pujar de cota i enfilar-se ben bé fins als 2.000 m. Una alternativa relativament propera és el Pas de la Casa, que situat a 2.200 m, és un valor segur en aquestes dates.

A la resta de la Península només trobarem grans extensions de neu estrictament a les parts altes dels Pirineus, Sierra Nevada i la serralada Cantàbrica.

A Centreeuropa, fred però sense neu a terra

Un altre refugi per veure un Nadal blanc han estat algunes capitals europees que tenen un clima continental i que garanteixen, si més no, fred i més possibilitats de veure neu.

cobertura de neu a nivell europeu el dia 24 de desembre. font: wetterzentrale

Enguany, però, són estrictament la zona alpina i alguna altra petita raconada dels països de l’est (com Romania, Bulgària o els països balcànics) les que ens permetran veure neu a terra en algunes grans ciutats.

El Tirol austríac és un altre dels valors “segurs”, juntament amb les grans valls alpines. De les grans capitals europees, cap gran ciutat té neu a terra ara mateix, tot i que no es descarta alguna nevada per més endavant, cap al dia 28.

El cas de Moscou

Per si pensàveu que Moscou era una garantia de neu al Nadal, aquest any ha quedat demostrat que no. Actualment tenen temperatures extraordinàriament altes, d’uns 12/13 ºC per sobre de la mitjana i sense neu a terra.

Els mapes, però, són més optimistes de cara a finals d’any o principis del 2020, quan probablement la neu pugui tornar a vestir de blanc la plaça Roja, encara sense cobertura nevosa.

A Noruega, molta neu, però no a Oslo

Noruega és enguany un altre dels grans refugis pels viatgers que vulguin gaudir d’un Nadal amb neu. De neu en tenen, i molta, però no a la capital, Oslo.

Arran de mar cal anar al centre i nord del país per veure neu, però un cop allà l’espectacle està servit.

La Lapònia finesa i el nord de Suècia també són bons llocs per gaudir de neu a terra aquest hivern.

Islàndia nevada

Islàndia també gaudeix de bona cobertura nevosa, fins i tot arran de mar. Ara bé, els mapes indiquen una entrada de vent de sud i una borrasca activa pels dies 27 i 28 que podria fer canviar neu per pluja de les cotes més baixes, la capital, Reykjavík, evidentment inclosa, situada a tocar del mar.

Poca neu als Estats Units

I es pot pensar que, si al vell continent no tenim sort, de ben segur que a l’altra banda de l’oceà en tenen més. I no. Bé és cert que allà neva molt més i molt més avall que no pas a Europa, però aquest any són ben pocs els indrets fora muntanyes que tindran neu a terra.

 

cobertura de neu hemisfèric a dia 24 de desembre. Font: wetterzentrale

Les Rocoses, algunes ciutats de Dakota, Minnesota o Montana i també del Labrador i Nova Escòcia seran algunes de les zones dels Estats Units que tindran un Nadal blanc.

Ara mateix (i tot i que va nevar fa uns dies) no hi ha neu a Nova York, on tenen temperatures ben bé 10 ºC per sobre de la mitjana. La bona notícia si tenim algun viatge programat cap allà, és que a partir de cap d’any augmenten les possibilitats de veure l’element blanc.

Al Canadà la situació és millor, amb neu gairebé a tot arreu. A Ottawa s’estava fonent, però s’espera que pugui nevar abans de finalitzar el 2019.

Un Nadal blanc a Barcelona ha estat, sempre, molt complicat. Ara bé, aquest Nadal també es fa difícil trobar llocs fora de Barcelona on veure la típica postal nadalenca que tantes pel·lícules ens han venut.