L’Ajuntament ha ordenat precintar vuit establiments de venda de records a l’Eixample perquè incompleixen la normativa aprovada fa un any. L’ordenança obliga a tenir el producte de record agrupat, que no ocupi més del 20 % de l’espai comercial i que no sigui visible des de la via pública. Aquest dimarts se n’han tancat tres, i la resta de precintaments s’aniran fent de forma progressiva fins al gener.

Els comerciants reclamen una normativa més clara

Les mesures arriben després d’una campanya que inclou una visita informativa per explicar als comerciants la normativa actual. I una segona visita en els casos en què es té constància d’alguna irregularitat. Un dels comerços precintats està al carrer de la Marina a tocar de la Sagrada Família. En el moment del precinte diversos botiguers del carrer que també tenen productes de record a la venda han anat a veure què passava. Alertats per la presència de la Guàrdia Urbana i de periodistes han aprofitat per fer visible el seu descontentament per les sancions i tancaments.

Argumenten que han fet canvis als seus establiments i que tot i així, en molts casos, no han pogut evitar l’expedient: “Que ens diguin on hem de posar el material, perquè des del carrer, encara que ho posis al fons de la botiga el producte es veu des de fora. Que ens diguin què volen i com volen que ho fem”, es lamentava un dels botiguers. “Que no donin llicències de botiga de souvenirs si no volen que en venem”, ha afegit. El propietari del negoci precintat ha explicat a betevé que havia fet reformes i que ha seguit totes les indicacions de l’ordenança: “Ara només vull saber què haig de fer per poder tornar a obrir. La meva família depèn d’aquesta botiga”. La seva representant legal ha confiat que prosperarà el recurs que han presentat contra el precinte i que en pocs dies es podrà reobrir el negoci.

S’han detectat 148 botigues que incomplien la normativa

Des de principis del 2019, els inspectors municipals han visitat 257 locals. D’aquests, 74 són a Ciutat Vella; 126, a l’Eixample; 55, a Gràcia, i dos, a Horta-Guinardó. S’han detectat un total de 148 botigues infractores. A Gràcia hi ha 30 establiments amb un procediment sancionador obert i de restitució de la legalitat. A Ciutat Vella, s’està pendent d’una segona visita als comerços que incomplien la normativa per veure si han rectificat.

La majoria d’infraccions són perquè l’exposició dels records es veuen des del carrer, per no tenir agrupats els articles o bé perquè ocupen més del 20 % de l’espai comercial de la botiga.