(ACN / Redacció) Catalunya ha rebut aquest juliol la visita de 2.385.684 turistes estrangers, fet que representa un descens del 6,7 % respecte al mateix mes de l’any passat, segons dades provisionals de l’Estadística de moviments en fronteres (Frontur) de l’INE. Aquesta és la pitjor dada en un mes de juliol des que l’INE recopila les dades (tardor del 2015), ja que el 2017 es va registrar un augment del 6,7 % i el 2016, del 3,5 %.

El sector turístic atribueix la baixada de turistes a diversos factors. D’una banda, el clima polític que es viu a Catalunya asseguren que ha influït i, de l’altra, hi ha països que aquest 2018 han recuperat el turisme que havien perdut en els últims anys. El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges especialitzades (ACAVe), Martí Sarrate, ha explicat que Egipte, Turquia i Tuníssia havien perdut turistes a causa del terrorisme però que aquest any s’han recuperat. Sarrate assegura que una part d’aquests viatgers són “turisme prestat” que ha rebut Catalunya i Espanya i que, en els últims anys, han ajudat a augmentar la xifra de visitants estrangers.

El principal mercat emissor va ser el francès, amb el 21,6 %, seguit del de viatgers procedents de la resta del món (10,8 %). D’altra banda, Catalunya va ser el segon territori més visitat, amb el 23,9 % de tot l’estat i només superat per les Balears, amb el 24,4 % del total. D’altra banda, la durada de l’estada majoritària al juliol és de quatre a set nits, amb més de 4,4 milions de turistes i un descens anual del 4,2 %.

Els turistes internacionals gasten un 3,2 % més al juliol

La despesa dels turistes internacionals a Catalunya s’ha incrementat un 3,2 % al juliol respecte al mateix mes del 2017, segons les dades provisionals de l’Enquesta de despesa turística (Egatur) de l’INE. Així, els viatgers internacionals van gastar fins als 2.895 milions d’euros, que representen el 24,6 % del total a l’estat.

La despesa mitjana per turista internacional durant la seva estada va pujar fins als 1.213 euros, un 10,6 %, mentre que per persona i dia la despesa va ser de 178 euros de mitjana, un 11,7 % més, segons l’INE. A l’estat, la despesa de turistes internacionals va ser d’11.747 milions d’euros, un 0,9 % menys, mentre que per persona va ser de 1.177 euros —un augment del 4,2 % respecte al juliol del 2017— i per persona i dia es va situar en els 152 euros, un 9,5 % respecte al mateix mes de l’any passat.