L’empresa Haibu 4.0, promotora de les microhabitacions de 2,6 m2, ha plantat un pis rusc a la plaça de Sant Jaume, davant de l’Ajuntament. D’aquesta manera protesten a la negativa del govern municipal a construir pisos rusc per a persones amb pocs recursos, i diuen que tenen intenció de quedar-s’hi fins que els atengui algun membre del consistori o la Generalitat.

Abans d’instal·lar l’estructura a Sant Jaume, els promotors han passejat el pis rusc per la plaça de Catalunya i el Portal de l’Àngel. Al llarg del recorregut, la Guàrdia Urbana ha identificat els responsables de Haibu 4.0.

Des de l’empresa han explicat que amb aquesta protesta volen pressionar el consistori perquè aixequi el precintament de l’exposició per poder seguir explicant el seu projecte. També demanen que algun responsable o tècnic de l’àrea municipal d’habitatge visiti el pis que han instal·lat davant de l’Ajuntament per jutjar si és digne per viure-hi. Per acabar, s’adrecen a la Generalitat els aporti una llicència temporal a títol personalitzat per veure si el projecte funciona i si ajuden socialment la gent.

Projecte polèmic

La instal·lació d’aquest microhabitatge a la plaça de Sant Jaume ja ha generat reaccions crítiques. Des de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, han denunciat aquesta iniciativa privada, que ha qualificat de “denigrant”. Rovira ha assegurat que el problema d’accés a l’habitatge no es resol amb pisos rusc, i que aquest model “atempta contra la dignitat dels barcelonins” i la defensa del dret a l’habitatge.

Des de l’organització Endavant Gràcia també han criticat la col·locació d’un pis risc davant l’Ajuntament. A través d’una piulada han assegurat que “aquest cubicle” és un “espai ridícul” per dormir.

Tot i el “no” de l’Ajuntament i de la Generalitat als pisos rusc, Haibu 4.0 va començar al setembre la construcció de les primeres microhabitacions a la Bordeta. La Guàrdia Urbana va precintar els treballs que estaven fent en un local del carrer de la Constitució; més endavant, alguns membres del Grup d’Habitatge de Sants també van ocupar el local per evitar-hi la construcció dels pisos rusc.