El projecte de renovació dels entorns de la presó de la Trinitat Vella inclou també un projecte de regeneració urbana de la via de Bàrcino. L’Ajuntament ha anunciat que es farà càrrec de gestionar la promoció d’obres de rehabilitació i millora de 65 edificis privats. Més endavant, s’engegarà també la regeneració de l’espai públic de la zona.

Millorar seguretat, accessibilitat i eficiència energètica

Les obres serviran per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i eficiència energètica dels 65 edificis inclosos en aquest projecte. A través del lideratge municipal per a la tramitació i gestió dels processos, es vol adaptar els edificis als requeriments tècnics d’habilitat i accessibilitat.

L’actuació es farà en els edificis que es troben entre la via de Bàrcino, el carrer de Mare de Déu de Lorda, de la Foradada, Mossèn Epifani Lorda i Vicenç Montal. En total, afectarà 40 locals i 368 habitatges en els quals viuen més d’un miler de ciutadans. Aquest projecte de regeneració urbana vol ser una prova pilot per executar-lo després en altres zones degradades de la ciutat.

Estudi cas per cas

Segons l’alcaldessa Ada Colau, “s’ha fet una feina acurada d’anar finca per finca” per conèixer les necessitats de cada immoble. Al maig, l’Ajuntament va començar a fer reunions per informar sobre el projecte als propietaris i veïns de les finques afectades. Properament, es redactarà l’informe de la inspecció tècnica (ITE) dels edificis i, amb el projecte de rehabilitació redactat, es presentarà la proposta d’intervenció als veïns al segon trimestre del 2019.

Les actuacions seran acordades entre veïns i l’Ajuntament, de la mateixa manera que s’haurà d’arribar a un acord amb cada un dels propietaris sobre el cost que el suposaran les obres a cada un d’ells. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, explica que “s’ha d’anar cas per cas per veure quina és la necessitat, veure la situació de la finca i què pot assumir l’Ajuntament”. Els propietaris dels habitatges hauran de pagar les obres, però hi haurà possibilitat de subvencionar la despesa a aquells que acreditin que no els és possible fer front al pagament.

Resultats al 2020

La iniciativa preveu un pressupost de 20,8 milions d’euros, dels quals 13,3 milions seran d’inversió municipal. Durant la primera meitat del 2020 està previst que es comencin a materialitzar els projectes de rehabilitació i millora dels edificis.