El col·lectiu La Borda va imaginar l’any 2012 una nova manera de viure a Barcelona: un bloc de pisos cooperatiu amb espais comunitaris que fossin el centre d’acció de l’edifici. Set anys més tard, les 28 famílies que conformen el projecte hi han entrat a viure. Durant aquest període els encarregats de donar forma a la idea han estat l’equip de 14 arquitectes de Lacol, que aquest dijous han recollit el Premi Ciutat de Barcelona 2018 pel projecte.

Fa poc mes d’un mes que als pisos de l’edifici ja hi ha vida, però encara falten per acabar algunes d’aquestes zones comunitàries: “Per una qüestió de costos hem deixat alguns espais per al final i, a més, és més fàcil definir-los un cop hem començat a viure“, explica Pol Massoni, arquitecte de Lacol, que també té un pis a La Borda.

Aquí, els inquilins, per exemple, no tenen rentadora als pisos perquè n’hi ha de comunitàries a la primera planta, com tampoc no habitacions per a convidats, perquè s’està acabant de definir la que compartiran totes les famílies: “Avui en dia tenim espais als nostres habitatges que si posem en comú podem guanyar en espai  a casa nostra”, afegeix Massoni.

[vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”305093,305094,305096,305097,305098,305099″ img_size=”1024×576″ onclick=””]

També estan en espera de poder acabar la cuina i el menjador comunitaris però, explica Helena Febrés, veïna del bloc, ja s’estan organitzant per treure-li profit: “Oferirem a la comunitat dos dinars a la setmana i el torn de cuiner serà rotatori”. L’objectiu és, com també en l’hort compartit que ha d’anar al terrat, “crear espais de trobada” amb les persones que viuen a l’edifici.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, l’alternativa al lloguer o la compra” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/pisos-cessio-us-sol-cooperativa-borda/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Febrés, però, accepta que hi ha coses que la comunitat va imaginar i ha calgut replantejar a la pràctica: “És una barreja del que vam pensar i la pràctica quotidiana”. Per això Massoni subratlla que els espais de trobada i de comunitat “són el pa de cada dia a La Borda”.

Comparteix a: