El carrer dels Escudellers ha acollit aquest diumenge una festa sorpresa. No celebren cap aniversari, és una festa de comiat. La Mari Pérez, l’última xarcutera del barri amb producció pròpia, tanca la persiana. Situada al número 45 del carrer dels Escudellers, la Carnisseria Carmen va tancar aquest dissabte després de més de 100 anys d’història al Gòtic. I els veïns li han organitzat un homenatge ben especial.

La Basi, tal com és coneguda per la clientela la Mari Pérez, ha arribat emocionada tot i que tenia coneixement de la festa des de dimecres. Però a les 12 del migdia, una cinquantena de veïns s’han apropat a la carnisseria per gaudir de les últimes botifarres i hamburgueses fetes a la Carnisseria Carmen. Les han menjat tots junts mentre reivindicaven la necessitat de mantenir el comerç de barri. La recaptació del dinar es destinarà a la propietària de la xarcuteria.

No hi han faltat les llàgrimes, són molts anys compartint. I amb el tancament de la Carnisseria Carmen el barri perd un dels últims comerços de proximitat, d’aquells de tota la vida. En els últims anys, el teixit comercial històric d’Escudellers ha anat minvant. “Abans hi havia teixit comercial, però ara em sento una estrangera enmig del carrer“, ha assegurat la Basi.

De les coses que més han emocionat la Mari Pérez ha estat la recuperació del seu cartell. Dijous a la nit, un camió va tirar a terra l’antic cartell de la xarcuteria. En caure es va trencar per la meitat. Només un dia abans del tancament. Fet que va obligar a funcionar l’últim dia sense rètol. Aquest diumenge, els veïns han reconstruït el cartell com a regal de comiat a la Mari.

L’augment del lloguer l’obliga a tancar

Els propietaris del local han decidit augmentar-ne el lloguer amb l’objectiu d’equiparar-lo al “preu de mercat”.  I ells assenyalen que amb la baixada de vendes no guanyen prou per poder mantenir el negoci en ple rendiment. Actualment paguen 900 euros i ja els costa arribar a final de mes.

La Basi assegura que si ha pogut mantenir el negoci obert tots aquests anys ha estat gràcies als restaurants del barri, que han continuat apostant pels seus productes. Però afirma que cada vegada hi ha menys clientela. “Entenc que els hàbits han canviat molt. La gent no té temps” diu la Mari Pérez, tot assegurant que ara la clientela opta per anar el supermercat i comparar-ho tot a la vegada.