Aquesta setmana el Consorci de l’Habitatge de Barcelona ha fet públiques les condicions per poder accedir a un dels 41 pisos socials que s’han construït en una de les naus del recinte de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu. Es tracta d’habitatges de lloguer social de dues habitacions, recentment remodelats i construïts principalment amb fusta. Amb aquesta promoció es vol donar resposta a les dificultats per emancipar-se que tenen els joves barcelonins i, per això, l’accés al sorteig d’aquests pisos és exclusiu per als menors de 35 anys.

Les bases que l’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer estableixen que únicament podran optar al concurs unitats familiars de joves, que poden tenir d’un a tres membres, que hagin guanyat, com a mínim 20.052 euros l’any 2017. Es tracta d’una xifra traduïble a 1.671 euros mensuals entre tots els integrants de la unitat familiar, sigui d’un, dos o tres membres. A més, des del Consorci han avançat que el preu del lloguer d’aquests pisos oscil·larà entre els 450 i 500 euros.

Malestar entre els veïns per les imposicions salarials

Des de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar han criticat les condicions mínimes establertes per l’Administració. Asseguren que la imposició d’una renda mínima de més de 1.500 euros nets mensuals, encara més si és exigida des del 2017, no respon a la situació del mercat laboral actual. Lamenten que l’oferta per als pisos de la Fabra i Coats sigui “molt més realista per als joves més propers als 35 anys, que no pas als menors de 30“. De fet, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el sou mitjà dels catalans d’entre 25 i 35 anys és de 19.522 euros bruts anual, mentre que el dels menors de 25 ronda els 10.800 euros.

Per això, des de l’AV Sant Andreu de Palomar afirmen que tenien “unes expectatives molt diferents i esperaven que aquests habitatges socials estiguessin pensats expressament per als joves de Sant Andreu“.

L’Ajuntament diu que és una estratègia buscada

El gerent d’Habitatge, Javier Buron, ha assegurat a betevé que l’Ajuntament busca expressament posar les coses complicades als qui vulguin optar un pis per a ells sols. “Ho estem posant molt senzill a les parelles”, ha dit Buron, perquè en aquest cas els ingressos mínims necessaris són de 700 € mensuals cadascú. A més, ha afegit que a les persones soles “els demanem que es plantegin la possibilitat de compartir el pis”.

Javier Buron també ha justificat que els pisos es lloguin per 450 € o 500 € (un preu que l’AV Sant Andreu del Palomar considera elevat). El gerent d’habitatge recorda que els 41 pisos de Can Fabra són de lloguer assequible en relació al lliure mercat, no de lloguer social (aleshores els preus serien aproximadament la meitat).

Cinc habitatges socials destinats a residència artística

En la mateixa línia, els veïns del barri han denunciat la decisió de l’Ajuntament d’adjudicar cinc dels pisos de la Fabra i Coats a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Inicialment, el concurs havia d’incloure 46 habitatges socials, però l’Administració ha decidit proporcionar cinc d’aquests habitatges a l’ICUB perquè funcionin com a residència artística. Des de l’AV Sant Andreu de Palomar asseguren que “hi ha altres emplaçaments al barri que podrien cobrir aquesta necessitat” i afegeixen que consideren que “els 46 habitatges haurien de destinar-se a l’emergència social”.