El patrimoni eclesiàstic és el principal pol d’atracció turística de Barcelona. Segons l’arquebisbat de Barcelona, que s’ha basat en dades oficials, un de cada tres visitants opta pels monuments i espais religiosos. Així, esglésies i temples reben anualment vuit milions de visites i encapçalen un rànquing que té en segon lloc els museus, amb 6,5 milions i altres espais com el Parc Güell, la Casa Batlló o La Pedrera.
La Sagrada Família, la més visitada
L’arquebisbat destaca que dos dels tres espais més visitats de la ciutat són temples de l’església. El primer és la Sagrada Família amb més de 4,5 milions de turistes anuals. En segon lloc hi ha el Parc Güell amb 3,1 milions de turistes i el tercer, la Catedral amb 2,5 milions. Darrere dels dos temples més visitats, els segueixen d’altres com Santa Maria del Mar o Santa Maria del Pi, que acumulen mig milió més de visites turístiques.
“Un patrimoni d’altíssima qualitat”
Des de l’arquebisbat de Barcelona, el mossèn Josep Maria Turull, director del Secretariat de Turisme, Pelegrinatges i Santuaris, destaca “l’altíssima qualitat” del patrimoni eclesiàstic de Barcelona que “barreja joies del romànic o el gòtic amb un exponent del modernisme català que ha esdevingut símbol de la ciutat, la Sagrada Família”. De fet, l’arquitectura és el factor més ben valorat pels turistes que visiten Barcelona, amb un 9,26, segons dades de Turisme de Barcelona. Turull, però, ressalta el “gran esforç econòmic” que comporta mantenir tot aquest patrimoni que es sosté “en bona part” gràcies a les aportacions que fan els mateixos turistes.