La Catedral de Barcelona, la parròquia de Santa Maria del Mar i la parròquia de Sant Pau del Camp són els tres temples que formen part d’Ànima Medieval, un paquet turístic nou impulsat per l’arquebisbat de Barcelona que permet visitar-los tots tres amb una sola entrada. El bitllet combinat es pot adquirir a la taquilla de qualsevol dels tres edificis o per internet, val 14 euros —en lloc dels 17 que costaria comprar les tres entrades per separat— i permet gaudir de les visites durant tres dies consecutius.

Aquesta és la primera vegada que s’ofereix a Barcelona un producte d’aquestes característiques en l’àmbit eclesiàstic. De moment, només en formen part aquests tres temples però els impulsors no descarten que en un futur es pugui ampliar a altres espais. La proposta s’emmarca en el projecte Catalonia sacra, una iniciativa conjunta dels 10 bisbats catalans per dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església.

Proposta per incentivar les visites

La Catedral de Barcelona rep anualment 2,5 milions de visites però només unes 600.000 són estrictament turístiques. El temple de Santa Maria del Mar, en canvi, el visiten unes 75.000 persones l’any i Sant Pau del Camp n’ha registrat uns 10.000 des que s’hi van començar a fer visites culturals ara fa un any.

Amb aquesta iniciativa es pretén incentivar que turistes i locals visitin aquests tres temples emblemàtics de la ciutat, especialment els més desconeguts. La major part dels diners que es guanyen amb la venda d’entrades —tant les convencionals com les combinades— es destinen a finançar obres de manteniment o de rehabilitació de les esglésies, com el sostre o els vitralls de Santa Maria del Mar.