Ciutat Meridiana és un dels barris de Barcelona que rep més ordres de desnonament. Des de fa nou anys, els veïns es mobilitzen gairebé cada dia per intentar aturar les expulsions. Són matins de nervis i ansietat en què, fins i tot quan es guanya, l’alegria és relativa. I és que, en la majoria dels casos, aturar un desnonament significa només ajornar-lo. Cada setmana tenim entre quatre i cinc ordres”, lamenta el president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo; “És la normalitat dins del barri”, afegeix.

Fins a 10 visites per desnonar una família

El pitjor, diuen, són els desnonaments oberts, aquells que no tenen una data fixada. L’ansietat de la família afectada s’agreuja encara més mentre esperen que, en qualsevol moment, els truquin a la porta. “Venen un, dos, tres, quatre… fins a 10 cops, han vingut a desnonar algunes persones. Se’ns acaba la paciència”, diu Bravo.

Des del moviment antidesnonaments reclamen a l’interlocutor habitual, l’Ajuntament i els seus dispositius (el SIFO, l’Oficina de l’Habitatge i els serveis socials), solucions i mesures concretes per revertir la situació i donar més estabilitat a les famílies desnonades. “Creiem que no s’han fet les feines com s’havien de fer. Veiem pisos que estan tancats des de fa anys, i des de l’administració no fan absolutament res”, es queixa Bravo.

“Hi ha competències que són de la Generalitat”

A l’altra banda, l’equip de govern de Nou Barris va recollir les reivindicacions del veïnat després d’una visita sorpresa a les oficines de regidoria. “Tenim pendent una reunió, però abans estem treballant en el tema perquè sigui una reunió productiva, amb respostes i mesures” diu Sheila Guerra, consellera tècnica de Nou Barris. Argumenta que l’acció municipal és limitada: “Hi ha competències que són més de la Generalitat”, diu; “Hem d’anar treballant braç a braç amb els serveis socials, l’Oficina de l’Habitatge, la regidora del districte Marga Marí-Klose, la regidora d’Habitatge, etc., per intentar donar solució, respostes i, sobretot, ajuda perquè des de l’Ajuntament no es pot donar una solució 100% en tema de desnonaments; però sí que pressionarem la Generalitat”.

L’Ajuntament confia en el decret antidesnonaments, la mediació del SIFO i els nous habitatges que portaran les noves edificacions públiques per revertir la situació, unes explicacions que no acaben de satisfer uns veïns que es plantegen mobilitzacions més importants.