Els comerciants del passeig de Gràcia han decidit ajornar un dia l’encesa dels llums de Nadal 2020 (que s’ha fet aquest dijous, juntament amb els de la resta de la ciutat) com a acte de protesta per la negativa de l’Ajuntament a autoritzar una pista de patinatge als Jardinets de Gràcia. L’Associació Passeig de Gràcia havia demanat instal·lar la pista gratuïta per incentivar les vendes durant la campanya de Nadal. Diu que la decisió municipal s’ha pres “simplement per prejudicis ideològics”.

“Ens veiem obligats a suspendre l’encesa”

El president de l’entitat, Lluís Sans, ha lamentat la “nul·la sensibilitat de l’Administració local” amb els comerços i restaurants del centre per dificultar l’arribada dels clients que venen de l’àrea metropolitana de Barcelona i d’altres municipis.

El passeig de Gràcia sempre ha estat el centre neuràlgic de la campanya de Nadal a Barcelona, ha assegurat Sans, però “ens veiem obligats a suspendre la tradicional encensa de llums” i ajornar-la en senyal de protesta. Sans s’ha mostrat molt crític amb les polítiques de mobilitat que impulsen la tinenta d’alcalde Janet Sanz i també el districte de Gràcia, que encapçala el regidor Eloi Badia, tots dos de BComú. Per contra, Sans ha elogiat els esforços i el treball que ha fet des de l’Àrea d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda el tinent d’alcalde Jaume Collboni.

“És la gota que ha fet vessar el got del descontentament amb les polítiques de mobilitat del consistori”, afegeix Sans. En un comunitat, l’entitat enumera la llista de greuges de restauradors i comerciants: la supressió de carrils de circulació a l’avinguda Diagonal i el carrer d’Aragó, l’inici de les obres d’ampliació del col·lector de la Diagonal a l’inici de la campanya de Nadal i, el darrer capítol, la cancel·lació d’una atracció d’oci gratuïta per als barcelonins i visitants.

L’Ajuntament ho argumenta amb la situació sanitària

L’Ajuntament confirma que ha denegat la pista de patinatge per dos motius: una qüestió d’usos de l’espai públic i la situació sanitària derivada de la covid-19. D’una banda, el consistori considera que la pista de patinatge “bloquejaria durant força setmanes l’espai públic de manera que seria incompatible per a altres usos de la ciutadania en una zona densa de la ciutat”. I de l’altra, argumenta que, davant el context sanitari actual, “durant aquestes festes de Nadal s’evitaran activitats que poden atreure i concentrar un gran nombre de persones” i recorda que aquest 2020 no s’instal·larà el pessebre de la plaça de Sant Jaume i la cavalcada de Reis tindrà un format totalment diferent per evitar, precisament, “la concentració de persones.”

Afegeix que per fomentar el comerç de proximitat de la zona “s’estan fent altres actuacions com l’obertura del carrer Gran de Gràcia i la travessera de Gràcia a vianants i sense cotxes.

Més informació del Nadal 2020 a Barcelona