La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que recentment acaba de celebrar els 10 anys, ha presentat aquest dimecres la campanya “Viure no és delicte”, en què defensa l’ocupació de pisos buits de grans tenidors i de bancs i alhora denuncia que alguns polítics les criminalitzin. La plataforma ha assegurat que un 82 % dels pisos ocupats a Catalunya són propietat de bancs i grans empreses. Segons diu, a tot el territori català hi ha 448.000 habitatges buits, que representen un 11,6 % del total. Durant la presentació la PAH ha explicat que ha ajudat a reallotjar unes 4.000 persones que no tenien lloc on viure.

Dos desnonaments cada hora a Catalunya

L’entitat ha defensat la seva feina amb xifres sobre l’habitatge al país. Diu que el preu mitjà del lloguer a Catalunya s’ha incrementat en els darrers cinc anys un 49 %, un fet que obliga les famílies a destinar el 51 % dels ingressos a l’habitatge. D’altra banda, al país es produeixen dos desnonaments per hora, dels quals un 64 % estan motivats per impagament del lloguer.

D’habitatge públic també se n’ha parlat. La PAH denuncia que el parc d’habitatge públic és insuficient perquè representa únicament l’1,3 % i que arreu de l’estat hi ha tres pisos de lloguer social per cada 1.000 habitants.

Exigeix que es compleixi la Llei 24/2015

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha exigit a les institucions polítiques que es compleixi amb la Llei 24/2015 sobre habitatge i que protegeix als desnonats. La mesura obliga els bancs a oferir pisos de lloguer social i dacions en pagament a les famílies vulnerables. La llei també recull que l’Administració obligui els grans tenidors a cedir pisos buits al parc d’habitatge públic.