Revertir una tendència és capgirar una dinàmica social confirmada, moltes vegades, per l’estadística. I en aquest sentit, els números concreten que les persones que tenen problemes de salut mental no troben feina: és l’estigma social. Precisament per revertir aquesta situació, la cadena Santagloria ha obert a Barcelona la primera cafeteria formada íntegrament per persones amb problemes de salut mental.

Quatre de cada cinc no troben feina

Segons les darreres dades que va recopilar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) l’any 2021, només el 17,7 % de les persones amb problemes de salut mental tenen una feina, cosa que vol dir que el 82,3 % no aconsegueixen ser part de la població activa.

L’INE també va concloure ara fa tres anys que les persones amb problemes de salut mental són el segon col·lectiu —de persones amb discapacitat— amb una taxa d’ocupació més baixa, només per darrere de les persones amb discapacitat intel·lectual —només troben feina el 17,2 %.

Trencar l’estigma i els números

A Barcelona s’ha començat a revertir aquesta situació: tant la tendència social com l’estadística. Mennintegra’t Job, un centre d’ocupació especial adscrit a les Germanetes Hospitalàries —que gestiona l’Hospital Mare de Déu de la Mercè— ha estrenat una línia d’inserció laboral i comunitària: la restauració.

El mes d’octubre, Mennintegra’t Job va iniciar converses amb la cadena de cafeteries Santagloria i, sis mesos després, n’ha fructificat l’acord: la primera cafeteria d’Espanya amb una plantilla formada íntegrament per treballadors del centre d’ocupació. Pel gerent de Mennintegra’t Job, José Román, “és un pas molt important per construir una societat més justa i inclusiva“.

En contacte amb el públic

La idea de Mennintegra’t Job és superar les dues línies de treball amb què oferia inserció laboral, centrades en la bugaderia i en la neteja de lHospital Mare de Déu de la Mercè. L’aposta per obrir la cafeteria amb Santagloria al passeig Universal, a la Guineueta —davant per davant de l’hospital—, és oferir servei de bar als treballadors del centre hospitalari i al conjunt del barri. És a dir, oferir “llocs de treball en contacte directe amb el públic“, explica Anna Sanmartín, responsable de Mennintegra’t Job de les Germanes Hospitalàries. Afegeix que “ens ajuda a lluitar contra l’estigma i fer veure a la societat que els treballadors són capaços i iguals que els altres“.

En aquest sentit, la directora de la cadena Santagloria, Lorena Alcázar, destaca el compromís de l’empresa amb la inclusió laboral i la igualtat d’oportunitats: “Totes les persones poden aportar diferents capacitats a les empreses”, conclou.

“Ara tinc un projecte de vida”

Aquesta igualtat es tradueix, alhora, en igualtat d’oportunitats. Sanmartín concreta que “tenir una feina, més enllà del sou, i tenir també una rutina afavoreixen tenir un projecte de vida“, que és en essència “el que necessiten les persones amb diagnòstic de salut mental”.

El cas més evident és el de Carles Hernández, que treballa a la cafeteria Santagloria des de l’abril. Explica que ara “té molt clar què és fer un projecte de vida” i ho compara amb el fet “d’estar sense fer res o estar malament a estar ara bé”, una circumstància que, conclou, li ha fet “guanyar molta confiança”.

L’objectiu de Mennintegra’t Job és, ara, exportar el model que ha començat a Barcelona a altres cafeteries Santagloria de l’estat, juntament amb els centres d’inserció laboral i comunitària de les Germanetes Hospitalàries.