L’experta en còmic i col·laboradora del ‘Plaça Tísner‘, Mery Cuesta Reigada, presenta tres propostes de còmics i llibres d’il·lustració sobre salut mental. Cuesta explica com els llenguatges gràfics s’adapten de manera idònia a aquests testimonis i missatges autobiogràfics per desestigmatitzar, visibilitzar i normalitzar diferents malalties i trastorns mentals.

Els títols triats són: ‘Locura: Un elogio de la diferencia’, ‘Depresión o victoria’ i ‘Mi perro y yo’. Pots veure la secció sencera de Mery Cuesta Reigada al programa en el vídeo superior.

‘Locura: Un elogio de la diferencia’

José Valenzuela (2023)

L’enginyer expert en neurociència ha col·laborat amb l’il·lustrador Alfredo Borés per reflectir la seva investigació sobre la manca de recursos a l’àmbit de la salut mental.

A través de casos personals, el còmic clarifica què significa i com es conviu amb malalties com el TOC, el trastorn límit de la personalitat o la depressió.

Més enllà de la divulgació, el còmic també té un vessant narratiu que aporta Borés amb la plasmació gràfica del territori mental.

Norma Editorial

‘Depresión o victoria’

Meritxell Duran (2019)

Dins del terreny de la narrativa gràfica, l’obra de Duran és un exercici pel profund viatge personal sobre com és viure amb depressió.

Aquesta crònica no només detalla totes les fases de la malaltia, també ho completa amb dibuixos metafòrics.

Duran intenta desestigmatitzar la depressió relatant com ella mateixa va demanar ajuda, sent un llibre molt terapèutic tant per a persones que pateixen depressió com per a qui acompanya algú que la pateix.

Reservoir Books

‘Mi perro y yo’

Kaye Blegvad (2019)

Blegvad explica la seva experiència amb la salut mental metaforitzant-ho en un gos negre que l’ha estat acompanyant-la tota la vida.

En personificar el seu trastorn, universalitza la seva experiència i la seva història és aplicable per a qualsevol persona que estigui travessant un moment fosc.

La il·lustradora destaca que aquest gos interior no es pot deixar enrere sinó que és una part més d’un mateix, donant un missatge esperançador i d’acceptació pròpia.

Libros del zorro rojo