Els mercats de Barcelona recuperen l’esperit de Nadal d’abans de la pandèmia. Al Mercat del Clot, la gent mira de comprar sense fer dispendis excessius, però omple el cistell per fer el de sempre sense deixar-se condicionar pels preus.

Els botiguers, sorpresos per les vendes

De fet, algunes parades, com les peixateries, asseguren que estan venent més marisc que els dos últims anys i els comerciants reconeixen que això els ha sorprès. Les fruiteries també han notat un augment de vendes vinculades a Nadal, amb els fruits vermells o les pinyes i les herbes per fer els brous.

Les festes també es noten a les carnisseries, on han detectat més vendes d’algunes espècies d’aviram poc habituals la resta de l’any. Globalment, però, es tracti del producte que es tracti, la tendència és que, enguany, els clients reserven els productes amb previsió.

Les vendes de producte fresc creixen fins a un 15 %

Els majoristes de Mercabarna preveuen que aquest Nadal es recuperaran les vendes d’abans de la pandèmia, en bona part per la restauració que l’any passat patia les restriccions covid. Els comerciants creuen que es distribuiran més de 108.000 tones de producte fresc, una xifra que suposa un increment d’entre un 5 i un 15 % més que l’any passat. També apunten que la moderació de la inflació des del mes d’octubre farà que els preus, tot i ser més elevats que l’any passat, es mantinguin “moderats”.

El preu del peix i el marisc augmenta fins a un 13 %

El peix i el marisc són alguns dels plats estrella de la taula de Nadal. Segons l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna, aquests productes s’han encarit un 13 %. Els que més han augmentat de preu són el llenguado, el llobarro salvatge, el salmó, la cloïssa de cultiu o els musclos. Per contra, el calamar, l’orada salvatge o el bacallà fresc seran més barats que l’any passat. Pel que fa al marisc, s’abarateixen les cabres de mar, el llamàntol, la gamba fresca i la llagostinera congelada, que es rebaixa fins a un 10 %.

La pinya o el raïm, dos productes típics de les taules de Nadal, també pugen de preu. Tot i això, en el cas de la pinya tropical continua sent més econòmica que al 2019.

Consells per estalviar aquest Nadal

Per tal de reduir el preu de la cistella de la compra, els majoristes recomanen triar productes de proximitat i anar al mercat “sense una idea preconcebuda” per tal de no pagar un preu molt elevat si no està en el moment òptim. També aconsellen als clients deixar-se assessorar pels professionals i comprar amb antelació els àpats nadalencs, i optar per congelar-los o embassar-los al buit perquè no perdin propietats.