El lleuger descens del mercuri de divendres a la matinada és preludi d’un debilitament i allunyament de la massa d’aire africà, que hem tingut en altura des de fa uns 10 dies  i que ha afavorit nivells elevats de pol·lució a Barcelona.  La retirada definitiva serà a partir de dissabte a causa de l’arribada d’una massa d’aire oceànica, més fresca i inestable.

Divendres 27 s’espera que sigui un dia càlid i encara amb força estones de sol a Barcelona, sobretot al matí. A la tarda, en canvi,  proliferaran xàfecs a prop del Pirineu i també cap a l’oest i el sud de Catalunya. Els ruixats progressaran cap a l’interior al vespre i podran ser forts entre el Prepirineu i l’altiplà central. No es descarta alguna gotellada a última hora a Barcelona. Els xàfecs s’allunyaran durant la nit de divendres a dissabte.

Dissabte 28 serà un dia canviant arreu del país a causa de l’aproximació d’una borrasca i d’aire més fred en altura. El matí el passarem encara amb estones de sol o ressol a Barcelona i a força indrets del país. A partir del migdia, en canvi, sorgiran xàfecs i tronades cap al nord de Catalunya, on podran descarregar amb certa intensitat entre la tarda i el vespre. Les més actives s’entreveuen al nord del pla de Lleida i sobretot cap al Pirineu i el Prepirineu. La temperatura baixarà lleugerament a la costa, però de manera més destacable a l’interior. La cota de neu baixarà cap als 2.000 m a última hora.

Diumenge 29 s’entreveu que serà un dia molt insegur i canviant arreu del territori. Els ruixats i les tronades podran afectar pràcticament qualsevol comarca entre la nit de dissabte a diumenge i diumenge a mig matí. Les clarianes aniran a més al migdia, però a la tarda tornaran a sorgir xàfecs cap al Prelitoral i punts de la meitat nord. Diumenge notarem clarament el descens de la temperatura, també a la costa. A Barcelona la temperatura màxima se situarà entorn dels 19 graus. La cota de neu davallarà cap als 1.500 metres al Pirineu.

Dilluns 30 tornarà a ser un dia molt variable, per bé que més aprofitable en conjunt. Hi haurà força estones de sol sobretot al matí, però risc de xàfecs de tarda a punts de muntanya de la meitat nord del país. El vent perdrà empenta a la costa i la temperatura tindrà pocs canvis respecte de diumenge.

Dimarts 1 podria ser una jornada amb estones de paraigua i jaqueta a la majoria de comarques. Malgrat que encara és massa lluny per poder-ho concretar, tot fa pensar que l’arribada d’un solc en altura —aire fred— afavoriria les nuvolades i la gestació de xàfecs i tronades sobretot havent dinat a l’interior i el nord. El cel tapat i les precipitacions farien que fos possiblement el dia més fred d’aquest pont, amb màximes que es mourien entre els 10 i els 15 graus a l’interior i que només superarien lleugerament aquest llindar arran de mar. La neu tornaria a visitar el Pirineu per damunt d’uns 1.300 o 1.500 metres.

A @btveltemps seguirem minut a minut l’evolució dels mapes dels dies vinents. Recordeu també que podeu fer-nos consultes personalitzades pel que fa al temps.