El Gabriel es va quedar a l’atur fa dos anys, quan en tenia 57. Treballava de comercial i fins i tot va ser director comercial d’un negoci propi. Durant l’any que ha estat a l’atur reconeix que va passar per moments de “malestar i de no saber on estàs”, però ho va superar. Explica que en els processos de selecció en què va participar, “quan sembla que l’entrevista ha anat bé, al final et pregunten l’edat i aleshores notes que es fan enrere“. Des de fa set mesos, té feina a l’empresa Urbaser, on s’encarrega de la neteja dels camions de la brossa, un lloc de treball que ha aconseguit a través del programa Làbora, de foment de l’ocupació promogut per l’Ajuntament amb entitats socials.

Una altra via per sortir de l’atur és l’autoocupació, i el taxi és una opció recurrent, sobretot si es té capacitat econòmica. Va ser el cas del Joan, que es va quedar sense feina amb 52 anys i en fa vuit que és taxista. Ara està satisfet amb la seva nova professió, però assegura que mentre estava a l’atur “et sents desemparat”: “No hi ha dret que persones que han dedicat una part de la vida a treballar en un moment donat es trobin al carrer. Que s’hagi produït això d’una forma massiva és indecent“.

Un cas totalment excepcional és el d’Entrepanes Díaz, un local de restauració que va obrir el 2015 amb una premissa: contractar només personal més gran de 50 anys. Inicialment va rescatar de l’atur sis cambrers veterans amb una àmplia experiència i el promotor de la idea, l’empresari Kim Díaz, afirma que li “han aportat tranquil·litat perquè són uns professionals motivadíssims”. “Fer de cambrers és el seu ofici i els agrada ser-ho”, conclou. El Gabriel n’és un. Ara té 59 anys i assegura que se sent “com si en tingués 30”. Va estar-se dos anys i tres mesos a l’atur després d’haver treballat sense interrupció durant més de 30 anys.

Una sensació habitual entre els aturats majors de 50 anys és el desànim, com ha explicat Miquel Serra, voluntari de T’Acompanyem. L’entitat es dedica a formar i assessorar específicament aquestes persones en la recerca de feina, com ha explicat Serra en una entrevista al programa ‘bàsics’.

L’associació T’Acompanyem, que es dedica a donar suport als aturats de més de 45 anys, ha explicat al programa ‘bàsics’ quins casos es troben, els problemes principals de les persones que busquen feina amb 50 anys i què fan per ajudar-los.