Amb la impugnació, la Generalitat no podrà obligar les entitats bancàries i grans propietaris a renegociar el deute de les persones desnonades. També s'anul·la la possibilitat que se'ls obligui a cedir pisos buits per ampliar el parc de lloguer social. Són dos dels aspectes que s'han enviat al Constitucional. L'executiu en funcions diu, però, que no toca ni una coma de tot allò que fa referència a la pobresa energètica. Remarca, de fet, que només ha impugnat qüestions processals. SORAYA SÁENZ DE SANTAMARÍA, vicepresidenta del Govern espanyol en funcions "No es que el Gobierno vaya en contra de las leyes de carácter social de ninguna comunidad autónoma. Se recurren aquellos aspectos que jurídicamente y constitucionalmente exceden de las propias competencias de la Generalitat y pueden perjudicar la igualdad entre españoles." Contràriament al que diu el Govern espanyol, el president de la Generalitat assegura que el recurs també afecta la part que fa referència a la pobresa energètica i ha lamentat que no s'hagi escoltat la petició que es va fer des de Catalunya de no recórrer contra la llei. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Que no ens venguin gat per llebre, que no juguin amb les paraules. Que no vulguin fer veure que han mig obert la porta. L'han tancada del tot. Han volgut, conscientment, deixar a la intempèrie deixar moltes famílies vulnerables del nostre país amb excuses que no ens creiem." Puigdemont diu que les properes setmanes es reunirà amb les entitats i grups polítics que van impulsar la llei per coordinar una resposta a la impugnació. Assegura, però, que no es deixarà cap persona desatesa. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Que un govern en funcions s'atreveixi a recórrer, a intentar paralitzar una llei de consens que a més era imprescindible per fer front a una de les pitjors problemàtiques que patim, com com són els desnonaments massius i la pobresa energètica, no té nom."

L’executiu en funcions diu que no toca ni una coma de tot allò que fa referència a la pobresa energètica i remarca, de fet, que només ha impugnat qüestions processals. La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, insisteix que la decisió no s’ha pres pel fons de la llei sinó per criteris tècnics i processals: “Es recorren els aspectes que jurídicament i competencialment excedeixen les competències de la Generalitat i poden perjudicar la igualtat entre els espanyols.”

Crítiques de Puigdemont, Colau i la PAH

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat el recurs parcial i ha acusat el Govern espanyol de “deixar conscientment a la intempèrie moltes famílies del país”. Puigdemont ha anunciat que “immediatament” es reunirà amb el grup promotor de la llei de pobresa energètica i els grups parlamentaris per estudiar la resposta al recurs, però ha avançat que “en cap cas no deixarà cap persona desatesa.”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit que l’Ajuntament seguirà exigint responsabilitats a les entitats bancàries i les immobiliàries per poder garantir el dret a l’habitatge. De fet, en el plenari d’aquest divendres s’ha aprovat amb els vots de tots els grups municipals, excepte el PP, una proposició perquè el consistori segueixi aplicant la llei 24/2015. Colau ha carregat contra “l’arrogància i irresponsabilitat d’un Govern espanyol en  funcions de portar al Tribunal Constitucional una llei aprovada per unanimitat pel Parlament i amb un ampli suport social”.

El portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Carlos Macías, considera que la decisió del Govern espanyol és “una declaració de guerra”. L’entitat, que ha conegut la decisió davant de la seu del PP Català, organitzarà mobilitzacions per protestar contra el recurs.