La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC formen el grup promotor de la coneguda llei ILP de l’habitatge. Aquest dimecres al matí han presentat un document en què reclamen que es compleixi la llei aprovada el 29 de juliol al Parlament de Catalunya, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge la pobresa energètica.

També demanen que els magistrats vetllin per tal que, des dels òrgans judicials, s’apliqui la llei i les mesures que aquesta defineix. Per acabar, reclamen que se suspenguin els procediments d’execució hipotecària o desnonament per impagament de lloguer i també que se suspenguin cautelarment tots els procediments que no ofereixin una garantia de reallotjament de les persones afectades.

Des de la PAH i l’Aliança contra la Pobresa Energètica són conscients que la llei no es pot aplicar de forma immediata, però exigeixen diligència tant a les institucions com als jutges per evitar també nous talls de subministrament, quan falten poques setmanes perquè comenci a arribar el fred. Pel que fa a la paralització dels desnonaments, consideren que serà possible assolir la fita perquè els jutges han mostrat sensibilitat amb aquesta realitat durant els darrers anys i creuen que ara amb una llei que els avala es podran evitar nous llançaments.

Quant a les mesures que ja s’estan aplicant, el grup promotor ha interpel·lat la Generalitat i l’Ajuntament i ja tenen previstes reunions amb el secretari d’habitatge per aplicar la ILP. Reclamen, però, més agilitat en els procediments i la redacció d’un escrit en què es detalli l’aplicació de la norma, en què quedi clar com es reallotjarà les famílies o com s’evitaran els talls de subministrament i es contractarà amb les empreses d’energia i aigua perquè assumeixin part de la responsabilitat. Reclamen, en definitiva, que es dibuixi un circuit que no només eviti desnonaments, sinó talls de llum aigua i gas i també un mapa que defineixi com reubicar les famílies per evitar que es quedin sense casa.