Farts d’esperar, els veïns del número 161 han decidit batejar la finca on viuen amb un nom eloqüent: l’edifici malalt del passeig de Sant Joan. Ho fan saber amb cartells penjats dels balcons, que des del 2013 estan coberts amb teles de protecció per evitar despreniments. “La façana queia a trossos i nosaltres recopilàvem els fragments en una bossa i li entregàvem a la propietat”, explica Begoña Simón, una de les veïnes. Fa sis anys van enviar uns operaris a col·locar les xarxes però, des de llavors, ningú no s’ha preocupat de la rehabilitació.

Despreniments al pati de llums

Recentment l’edifici ha sumat un nou episodi en la seva degradació: els talls en el subministrament elèctric. A l’octubre va ser el primer, que va durar un dia sencer, i la solució provisional dels operaris no va durar gaire, perquè al novembre va tornar a haver-hi una apagada. Ara l’edifici té subministrament perquè està connectat directament a la corrent del carrer. Un cable que surt dels comptadors de la finca fins a l’exterior de l’edifici fa evident el pont elèctric.

Pont elèctric a l'edifici malalt

Els veïns han explicat a betevé que l’Ajuntament ha requerit a la propietat, el grup immobiliari Barnaquatre, l’inici de les obres de rehabilitació en dues ocasions. De fet, per aquest cas el grup immobiliari té dos expedients oberts per manca de conservació, que el consistori va haver de notificar a la propietat a través d’una publicació al BOE el novembre passat.

Negociació col·lectiva per fer front a les pujades del lloguer

La manca de cura de l’edifici malalt no és incompatible amb augments del lloguer pels veïns que hi viuen. A la Cristina Borrell li està a punt de caducar el contracte i li ofereixen una pròrroga de dos anys amb un augment del lloguer del 21 %: dels 874 € que paga ara als 1.100 € que li han proposat. “Hem intentat fer una negociació col·lectiva, però la propietat no s’hi avé”, assegura.

Si res no canvia, haurà de deixar l’edifici, com ja va fer una família abans de la tardor. El contracte acabava a l’octubre i els van informar de l’augment a l’agost. La propietat, segons expliquen els veïns, justifica els augments per igualar-los als preus de mercat: “En una finca on no s’inverteix, no està justificat”, diuen els inquilins.