Els comerços catalans poden obrir un màxim de 75 hores setmanals durant tot l’any, segons la llei vigent, un reglament que també els marca l’horari màxim d’obertura. Amb l’arribada de la temporada d’estiu, els comerciants poden apujar les persianes entre les 7 i les 22 h. Això suposa una hora més de marge a l’hora de tancar al vespre, tot i que també en resta una en l’horari matinal: durant l’hivern els comerços poden obrir a les 6 h i en temporada estival han d’esperar una hora és per obrir les portes.

L’agrupació del petit comerç de barri Barcelona Comerç s’ha mostrat crítica amb aquesta llei i ha assegurat que la majoria dels seus comerços seguiran tancant a les nou del vespre, com és habitual. La mesura, a més, tampoc no agrada als sindicats, que fa unes setmanes es van mobilitzar contra els nous horaris comercials i van presentar 12.000 signatures per demanar que l’horari de tancament sigui sempre a les 21 h.

Els qui sí s’han mostrat favorables a l’allargament de l’horari han estat PIMEC i l’associació Barcelona Oberta, que, a més, demanen que l’atenció comercial no variï segons l’època de l’any perquè, consideren, confon els clients. Per això reclamen unificar-la en un terme mitjà que sigui vàlid per a tot el període anual.

Més flexibilitat per a bars, restaurants i oci nocturn

Amb la temporada estival, els establiments d’hostaleria i d’oci nocturn tenen permís per tancar més tard que durant la resta de l’any. En la temporada d’hivern els bars, restaurants, salons de banquets i bars musicals poden obrir fins a les 2.30 h, però entre l’1 de juny i el 15 de setembre aquest horari s’amplia mitja hora, fins a les 3 h. Pel que fa a discoteques i sales de ball, l’horari d’obertura s’allarga 45 minuts més, fins a les 5.45 h. Les sales de concerts tenen permís per obrir 30 minuts més de l’habitual, fins a les cinc de la matinada.