Concerts, exhibicions, tallers, conferències i una visita guiada. Aquest dissabte el Mercat de Sant Antoni s’ha omplert com mai d’activitats, però també de gent. Tot i que l’obertura del mercat es va fer dimecres, 23 de maig, la festa grossa no ha arribat fins aquest cap de setmana. Els tres espais que s’han creat arran de les obres del mercat i la urbanització dels entorns —la supercruïlla, la plaça del carrer de Tamarit i l’espai del fossat (a la planta -1 del mercat)— s’han transformat en els escenaris d’aquesta celebració.

Al llarg del cap de setmana la cultura popular fa parada als voltants del Mercat de Sant Antoni. Dissabte al matí, els visitants han pogut gaudir dels gegants del barri i els trabucaries. A més, els més petits han pogut participar en diversos tallers pensats per a ells. Les activitats infantils han estat programades a l’espai del fossat.

Entre els assistents de la festa, també hi ha hagut representants de l’Ajuntament. L’alcaldessa, Ada Colau, i regidors dels grups municipals han tornat al mercat per assistir a la festa inaugural i veure les primeres reaccions dels visitants i paradistes.

Entre els visitants, hi havia veïns intentant fer la seva compra setmanal, que han vist com la festa inaugural complicava la seva rutina. Les riuades de gent curiosa que s’apropava fins a les instal·lacions per descobrir com havien quedat després de nou anys d’obres, han dificultat el funcionament habitual del mercat. Els usuaris habituals esperen que les setmanes vinents baixi una mica l’afluència de gent i de mica en mica es vagi recuperant la normalitat.

Per altra banda, els paradistes es mostren molt contents amb la bona acollida del nou mercat. Destaquen que aquests primers dies han notat com s’ha recuperat molta part de la clientela que van perdre en el trasllat a la carpa provisional. També afirmen que el 90 % de la clientela d’aquests dies és gent del barri amb ganes de tornar a gaudir d’aquest equipament.

La festa continuarà aquest diumenge amb més activitats i amb l’estrena del Mercat Dominical del Llibre.

Protestes veïnals

Els veïns també han aprofitat que la zona estava en el punt de mira per fer visibles les seves reclamacions. Per exemple, la plataforma veïnal Fem Sant Antoni ha organitzat una processó, com ja ha desfilat altres vegades, per reivindicar que el mercat sigui d’ús veïnal i que s’aturin els processos d’especulació que afecten el barri.

Però no han estat els únics, la Plataforma de Famílies de l’Esquerra de l’Eixample també han sortit al carrer per protestar per la falta d’escoles públiques a la zona. Al llarg del dia han muntat una parada per recollir signatures perquè es creï una nova escola pública al barri. Asseguren que hi ha moltes famílies que s’han quedat sense plaça aquest any, i que per tant hauran de portar els seus fills a escoles públiques fora del barri o a escoles concertades. Demanen solucions aviat perquè, creuen, el problema s’agreujarà de nou els propers anys.