El Gremi de Restauració de Barcelona presentarà una denúncia a l’Ajuntament contra 50 fleques amb degustació per presumpte incompliment de la normativa. L’ordenança estableix que en aquests comerços la zona dedicada a la degustació no pot superar els 20 metres quadrats i, segons els restauradors, en molts casos l’espai que s’hi dedica és molt superior. Es queixen que es tracta de competència deslleial, perquè funcionen com a bars encoberts i exigeixen al govern municipal que faci inspeccions per posar fi a aquesta irregularitat.

“Aforament desmesurat”

El director del Gremi, Roger Pallarols, assegura que aquestes 50 fleques que es denunciaran en primera instància són només “la punta de l’iceberg” i que hi ha molts establiments d’aquest tipus que sobrepassen l’aforament màxim autoritzat.

Per això, durant els propers dies demanaran al govern municipal informació sobre més de 200 fleques i forns de pa amb degustació que pertanyen a grans cadenes que sospiten que també estan incomplint la normativa.

Doble llicència de comerç i restauració

Els restauradors consideren que aquests locals han proliferat perquè la normativa és més laxa quan l’establiment té una llicència de comerç que no pas de restauració. L’aïllament acústic és menor que als bars i restaurants i els treballadors cobren com a dependents, quan desenvolupen les tasques d’un cambrer —el conveni col·lectiu de restauració estableix uns salaris més alts que el dels cambrers—.

Pallarols assegura que no volen que tanquin aquestes fleques, simplement que l’Ajuntament els faci complir la normativa.

“Si volen tenir una superfície de degustació superior a 20 metres quadrats o servir begudes alcohòliques, el que han de fer és demanar la doble llicència, de comerç i restauració.”

Des del Gremi demanen al consistori que faci una campanya d’inspeccions per detectar els infractors i multar-los, com es va fer l’any passat amb les floristeries i, com es fa de manera permanent, a les terrasses i establiments de concurrència pública.