S’acosta el Gran Recapte, segurament l’esdeveniment més important per al Banc dels Aliments. L’entitat, però, treballa de forma ininterrompuda durant tot l’any per atendre les més de 117.000 persones que necessiten els productes més bàsics a la província de Barcelona. De fet, tot i que durant el Gran Recapte es recull una quantitat important d’aliments (3,5 milions de quilos aproximadament), el gruix del que es reparteix (gairebé 18 milions de quilos) s’emmagatzema durant la resta de l’any. Oriol Dolader, cap de Logística del Banc dels Aliments, explica que distribueixen “entre 50.000 i 100.000 quilos al dia, depenent de l’època de l’any. Tot tipus d’aliments, com pasta, arròs i llet, tot el tipus de fruita i verdura, i tots els tipus de producte fresc i congelat”.

El Gran Recapte: altres angles

El Banc dels Aliments “no és un supermercat”

Oriol Dolader afirma que el Banc dels Aliments “no és un supermercat”. Afegeix que les entitats “no venen aquí a dir: “Vull això i vull allò”. En funció del que tenim i de quan caduca l’aliment, un programa informàtic distribueix la quantitat d’aliments en funció dels beneficiaris”. Hi ha entitats, afirma, que reben més que d’altres. Algunes associacions “només tenen 15 persones per esmorzar i berenar, i d’altres en tenen 2.000 per a tots els àpats”. Dolader explica que també atenen les persones celíaques o les musulmanes (que no mengen carn ni greix de porc). Reconeix que “és un trencaclosques en què a cada entitat se l’ha de tractar de forma individual”.