L’Ajuntament ha obert aquest any 210 expedients sancionadors a establiments que no tenien llicència per ocupar la vorera amb plantes. Les multes són el resultat d’una campanya que l’Ajuntament va posar en marxa arran d’una alerta del Gremi de Floristes sobre basars que ocupaven la vorera amb flors sense permís. La inspecció, però, ha detectat a parts iguals basars i també floristeries que no tenien la llicència corresponent.

Les multes són de 900 euros, però si es paguen a temps es rebaixen a 315. Dels 210 expedients oberts aquest any, en 135 casos ja s’han pagat les multes, set s’han arxivat per defecte de forma i n’hi ha 68 en tràmit. El Gremi de Floristes ha acusat l’Ajuntament de perseguir les floristeries i no només els basars multipreu. El secretari assessor del gremi, Miquel Segura, ha afirmat que la majoria de floristeries tenen la llicència per ocupar la vorera i que només un grup reduït ho desconeixia.

En una compareixença a la Comissió d’Economia, a instàncies del PP, el regidor de Comerç, Agustí Colom, ha defensat que l’actuació del consistori no podia ser arbitrària i que es van inspeccionar tots els establiments que ocupen la vorera amb flors, siguin basars o floristeries. “A un li pot sorprendre que una part dels associats del gremi que ho denuncia no ho estiguin complint”, ha valorat Colom.

Crítiques de l’oposició

Xavier Mulleras (PP) ha acusat el govern de “perseguir les floristeries” i alhora “mirar cap a una altra banda amb el ‘top manta'”. Raimond Blasi (PDeCAT) ha alertat d’un “excés de zel” i Carina Mejías (Cs) ha qualificat d’“excessives” les multes que “perjudiquen els floristes”. Des d’ERC, Trini Capdevila ha denunciat sancions sense avisar, i Montserrat Ballarín (PSC) ha dit que “la duresa” del govern amb els floristes “no es constata en altres activitats que ocupen l’espai públic”.

En la mateixa comissió s’ha aprovat una proposició de Cs que insta el govern a modificar la taxa que paguen els floristes per ocupar la via pública perquè sigui “adequada al volum de negoci” i que pugui ser zero en casos especials. El govern s’ha abstingut i ha dit que buscarà amb el gremi “la millor proposta” dins els límits legals.

Abans de posar en marxa la campanya i segons dades de l’Ajuntament, a Barcelona hi havia 41 establiments amb llicència per ocupar la via pública amb flors. Arran de la inspecció, 99 botigues l’han demanada per regularitzar la situació i n’hi ha 25 més en tràmit d’aconseguir-la.