El sector turístic ha rebut amb molta preocupació la quarantena obligatòria que el Regne Unit ha imposat als viatgers que arriben des d’Espanya. La nova mesura ha entrat en vigor aquesta mitjanit i ja ha tingut els primers efectes.

Primeres baixes després de l’anunci

A l’Hotel Continental, tan bon punt es va conèixer la notícia, van rebre sis cancel·lacions de ciutadans anglesos. El gerent, Josep Maria Malagarriga, ha carregat contra les mesures de la Generalitat, ja que les ha qualificat d’imprudents. L’hoteler disposa de dos establiments oberts (un amb cinc habitacions ocupades; l’altre, buit) i ja es planteja de tancar-ne un.

Segons dades del Gremi d’Hotels, aquesta setmana hi ha només un 25 % d’hotels oberts a Barcelona, tot i que la previsió dels empresaris era arribar al setembre a la xifra del 42,92 % dels establiments en funcionament, els nous anuncis podrien provocar canvis.

La facturació cau un 90 %

Una situació similar la viuen als apartaments turístics, ja que depenen del turisme estranger en un 70 %. Enrique Alcántara, president d’APARTUR, afirma que “la temporada i l’any estan absolutament perduts” i critica que la comunicació de la Generalitat sobre els brots s’ha fet molt malament. Alcántara creu que cal recuperar la fórmula dels ERTOs complerts sense cotitzacions i demana que els ajuts europeus vagin directament a les empreses afectades.

 

Cancel·lacions del 100 %  de les reserves

Pel que fa a les agències de viatges, el president d’ACAVe, Martí Sarrate, ha explicat que durant el mes de juliol ja han registrat cancel·lacions del 25 % de les reserves i calculen que s’acabaran anul·lant totes. Alerta que la caiguda de la facturació aquest 2020 serà del 90 % i que aquesta situació obligarà molts autònoms a tancar els negocis. Serrate ha criticat que la gestió i la comunicació que han fet els governs “no ha estat bona” perquè ha “creat alarmisme”. El president d’ACAVe, a més, ha recordat els esforços que ha fet el sector per garantir les mesures de seguretat i ha afegit que els seus protocols “han estat reconeguts internacionalment”.