Sense pregó ni carrers engalanats. El barri de Sants ha despertat aquest dissabte al matí com si fos un cap de setmana qualsevol. Només dos carrers, Papin i Sagunt, han fet un petit decorat simbòlic i un mural amb fotografies de festes majors d’anys anteriors. L’únic acte que manté la Federació és l’ofrena floral al patró Sant Bartomeu, dilluns a l’església de Santa Maria de Sants i dimarts al Mercat de Sants.

La data d’inici de la Festa Major de Sants era aquest dissabte 22 d’agost. Ara bé, després de l’augment de casos de coronavirus al districte de Sants-Montjuïc, la Federació d’Associacions i Comissions de carrers va cancel·lar la celebració.

Els veïns entenen i assumeixen que davant els brots de coronavirus a la ciutat aquest any calia suspendre les festes. “És trist, però és el que toca aquest any” o “No hi ha més remei” són algunes de les coses que comenten. Pel Manel, “és una festa de proximitat, la gent es vol veure i tocar. Si s’ha d’anar amb mascareta i distància, no és una festa major”.

Els qui sí que mantenen el compromís amb la tradició són els castellers de Sants i la Festa Major Alternativa amb un format adaptat a la crisi sanitària.

Els Borinots fan festa

L’espai tradicional dels castellers de Sants, el carrer dels Comtes de Bell-lloc, acollirà menys actes que de costum. Amb una programació més reduïda, els Borinots arrenquen la festa amb un pregó simbòlic, l’actuació del DJ Warm UP i el flamenc urbà de Queralt Lahoz. Per participar-hi cal fer reserva prèvia i, les actuacions del primer dia ja han penjat el cartell d’exhaurides.

L’Espanya Industrial és Alternativa

La Festa Major Alternativa també s’ha desvinculat de la decisió de la Federació i faran activitats al parc de l’Espanya Industrial. Ara bé, han hagut de fer diverses modificacions al programa d’activitats perquè el Procicat no ha autoritzat els àpats populars. Han arrencat la celebració amb un vermut feminista i amb un concert de rap a les 21 h. Totes les activitats acabaran a les 23 h i, com en el cas dels Borinots, també cal reserva prèvia.