renda 2018

(ACN) A la sobresaturació que viuen aquests dies els gestors, amb milers d’ERTO presentats a Treball com a conseqüència de la davallada de l’activitat pel coronavirus, s’hi suma, a partir d’aquest dimecres, l’inici de la campanya de la declaració de la renda. Concha Forteza, membre de la Comissió Fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, adverteix a l’administració que haurà d’estendre la data límit més enllà del 30 de juny.

Les gestories, saturades pels ERTO i l’IVA

“Si no fan un cop de cap i allarguen els terminis, crec que patirem molt”, avisa en declaracions a l’ACN. A banda dels ERTO i la campanya de la renda, els gestors continuen altres tasques ordinàries, com la presentació dels IVA trimestrals abans del dia 20.

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius ha advertit que la campanya de la renda corresponent al 2019 serà “molt complicada” perquè abans del dia 20 d’aquest mes s’han de presentar les declaracions trimestrals d’IVA, retencions o altres pagaments d’empreses de les quals els mancarà molta informació. “L’empresari petit no està tan preparat per tenir-ho en programes informàtics des dels quals et puguin passar les dades. Molta gent ve al despatx amb les factures”, argumenta.

Caldrà prorrogar la renda més enllà del 30 de juny?

Per tot plegat, Forteza veu “horrible” que l’Agència Tributària no allargui més el termini per presentar la declaració de la renda, però opina que no tindrà més opció perquè també es veurà sobrepassada a partir del maig, quan es comencin a fer les declaracions presencials amb cita prèvia.

Segons Forteza, molts despatxos de gestors administratius aquests dies ja fan jornades de 12 hores els set dies a la setmana per fer front a la sobrecàrrega de feina pels ERTO i perquè els treballadors afectats puguin cobrar aviat les prestacions d’atur. “Sempre ens en sortim, al final. Ara estan treballant a tota hora per posar en marxa els ERTO i que els treballadors puguin rebre el seu atur, però és complicat i un esforç molt gran”, assenyala. Tot i així, dubta que acabin incrementant les plantilles per fer-hi front, ja que els treballadors han de tenir coneixements molt específics.

Forteza demana als contribuents que no tinguin pressa a confirmar l’esborrany pensant que cobraran abans la devolució, si s’escau. “Una declaració porta molta informació i no tota és a l’esborrany. Hi ha coses que s’han d’afegir i rectificar”, comenta. Afegeix que, malgrat l’opció de poder verificar les dades per via telemàtica, “hi ha molts ciutadans que venen als despatxos i continuaran venint”.