La pastisseria Foix de la plaça de Sarrià va ser durant molts anys la segona casa del poeta J. V. Foix, que entre vers i vers preparava dolços a l’obrador. És un dels escriptors il·lustres que té el seu espai al mapa literari, amb referències al seu negoci, la seva casa i la seva tomba al cementiri de Sant Gervasi. I així fins a un centenar de noms propis de les lletres que han nascut, viscut o passat per Barcelona i que han deixat l’empremta de la ciutat a alguna de les pàgines que han escrit.

El mapa literari és fruit del treball i l’experiència de la Marina Espasa, comissària de Barcelona Ciutat de la Literatura de la Unesco, que va buscar la complicitat i coneixements dels periodistes Joan Safont i Víctor Fernández. Expliquen que es van posar a treballar fent llistes de llocs, noms i llibres que no podien faltar en aquest recull. Mirant el resultant, és obvi que els carrers més literaris i inspiradors estan al centre de la ciutat, tot i que és un mapa viu que podrà anar incorporant espais nous.

El recull inclou llocs de naixement, oci o residència d’una setantena d’escriptors, així com una vintena de llibres barcelonins ambientats a la ciutat. Alguns de clàssics com ‘El Zoo d’en Pitus’, de Sebastià Sorribes, que retrata el Raval dels anys 60, i altres exemples d’èxits contemporanis com ‘L’ombra del vent’, de Carlos Ruiz Zafón, amb passatges que s’ubiquen a l’avinguda del Tibidabo. El patrimoni literari es complementa amb biblioteques, teatres, fundacions i llibreries que qualsevol amant de la lectura ha de tenir situades.

Els lectors esgoten el mapa a les biblioteques

Els exemplars dels mapes es poden trobar a la xarxa de biblioteques públiques, on es van exhaurir la primera setmana, i al Palau de la Virreina. També hi ha una versió web més extensa i que proposa rutes literàries per anar traçant els camins dels escriptors i textos vinculats a Barcelona.