La vaga dels treballadors de la fàbrica Harry Walker ha marcat el barri de la Prosperitat. Els veïns van ser testimonis d’una important lluita obrera que va paralitzar l’any 1970 l’empresa Harry Walker. Van ser 62 dies d’activitat intensa que va tenir lloc als carrers del barri: assemblees, manifestacions, concentracions de vaguistes dissoltes per la policia a cavall, repartiment de fulls volants i festes de solidaritat. El conflicte laboral va donar el relleu poc després a les lluites veïnals per defensar el solar que ocupaven les naus industrials, un cop la Harry Walker va abandonar la seva activitat. Aquests terrenys, qualificats com a zona verda i equipaments, havien rebut permisos il·legals per construir-hi habitatges. Els 20 anys de lluita veïnal van aconseguir que finalment el solar sigui avui dia una plaça envoltada d’equipaments.

Una vaga il·lustrada per Miguel Fuster

L’il·lustrador Miguel Fuster s’ha encarregat de recrear alguns dels moments que als anys 70 no van ser fotografiats per la por de les represàlies i la clandestinitat dels vaguistes. “El barri va ser testimoni d’assemblees al carrer, de càrregues de la policia a cavall, de manifestacions, repartiment fulls volants i fulls informatius”, explica Andrés Naya, de la Comissió del Centenari de la Prosperitat. “D’aquell moment es conserven molt poques fotografies, però gràcies a Fuster podem fer-nos una idea de com eren les condicions laborals dels treballadors i de les accions que van dur a terme”.

La història de la vaga i de tot el que va venir després l’han recopilada un grup de joves periodistes, economistes i historiadors liderats per Néstor Bogajo. També hi han col·laborat l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i el districte de Nou Barris.

L’especulació com a nexe d’unió

El llibre, estructurat en dues parts diferenciades (lluita obrera i lluita veïnal), es vertebra a partir de la figura de Josep Maria Figueres, un dels accionistes de la fàbrica i també promotor. La intenció de Figueres era construir blocs d’habitatges en el solar que ocupaven les naus industrials. “El barri es va rebel·lar. L’associació de veïns havia nascut no per casualitat dos anys després de la vaga de la Harry Walker. Van ser 20 anys de lluita veïnal per defensar un solar que abans ocupaven fàbriques d’accessoris per a cotxes”, explica Naya.

La plaça ret homenatge a la lluita obrera

Avui dia el solar és una gran plaça envoltada d’equipaments: un institut, un poliesportiu, una escola de primària i un centre d’atenció primària. La darrera lluita veïnal a l’espai és precisament el canvi de nom de plaça de la Harry Walker a plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker. El canvi oficial tindrà lloc el proper 15 de juny, tot i que la Comissió del Centenari de la Prosperitat ja ha col·locat uns vinils amb el nom nou.