El Districte de Sarrià-Sant Gervasi ha finalitzat les obres de reforma de l’antic Mercat de Vallvidrera per convertir-lo en un equipament cultural. Les obres van començar el mes de gener de l’any passat, després de diversos retards. Les obres han suposat una inversió de 2.265.000 euros. Durant els treballs s’ha fet una reforma integral dels més de de 570 m2 útils dels que disposa aquest espai.

Segons ha explicat l’Ajuntament, l’actuació ha consistit en la remodelació completa de tot l’interior de l’antic mercat (planta baixa), i de la rehabilitació de les façanes i cobertes exteriors. A l’interior de la planta baixa s’ha fet una reorganització de la distribució de l’espai amb l’enderroc de totes les compartimentacions anteriors.

Tot plegat ha suposat crear una gran sala diàfana que serà l’espai principal del nou equipament. Les façanes i cobertes de l’edifici s’han rehabilitat per tal de mantenir-les en el seu estat original.

Un mercat històric tancat des del 2009

El Mercat de Vallvidrera es va construir l’any 1953 per donar cabuda a la vintena de venedors ambulants que venien, cada dia, a la plaça de Vallvidrera. Es va inaugurar amb 45 parades i un bar, i molts dels paradistes eren veïns. Als baixos hi havia una fàbrica de begudes espumoses i de gel, amb què es feia funcionar les neveres de les parades. Als anys 80, va començar a tenir menys afluència i el 87 es va reformar per eliminar les parades en desús, que van reduir-se a set, i per fer-hi un supermercat. Finalment, l’any 2009, amb només tres parades en marxa, l’Ajuntament va decidir tancar-lo perquè no era rendible.

Nova ubicació provisional del Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán

Des del finals de novembre el nou equipament, a més, acull les activitats del Centre Cívic de Vallvidrera-Vázquez Montalbán per les obres de reforma que s’han de fer en aquest espai, que han de millorar la ventilació. Està previst que els treballs comencin el proper mes de febrer i que s’allarguin 14 setmanes. A partir del maig es farà un concurs públic per determinar qui gestiona l’equipament, però la intenció és que passi a ser de gestió cívica.

Algunes mancances estructurals

Els que realment han estrenat l’espai però, són les Pastoretes de Vallvidrera, amb els assajos per l’espectacle de Nadal que s’estrena aquí aquest divendres 10 de desembre. L’agrupació teatral, que ja assajava aquí abans de la reforma, ha pogut apreciar les qualitats del nou equipament, però expliquen que hi han trobat algunes mancances estructurals que els han sorprès. «Hi falta una estructura superior per poder-hi penjar llums i una estructura per poder fer la caixa negra. A més, s’ha construït una sala pels tècnics de so i de llums a la part de dalt on des de la seva posició no es veu l’escenari.» lamenta Joan Pujol, president de les Pastoretes de Vallvidrera.

«Fa molts anys que faig teatre amateur, i he passat per molts grups de teatre, hem fet molts “bolos” per molts llocs de Catalunya, i no recordo un espai on els tècnics no tinguessin la visibilitat suficient.» explica Víctor Garibaldi, codirector de les Pastoretes de Vallvidrera. Tot i les mancances, els veïns i entitats de Vallvidrera i entorns, veuen en aquest espai una gran oportunitat per potenciar la cultura i la cohesió veïnal als barris de muntanya.