alcalde de nit barcelona

Queda poc menys d’una setmana per a l’inici del Mobile World Congress 2023 a Barcelona i el sector de l’oci es prepara per acollir milers de congressistes Barcelona. La FECASARM —Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals— preveu que la facturació arribarà als 96 milions d’euros. Una xifra elevada, però encara un 18 % per sota de la del 2019.

El motiu, diuen, és que l’esdeveniment encara no ha recuperat les xifres d’assistents d’abans de la pandèmia. Asseguren que la meitat dels 80.000 assistents seran alts càrrecs i càrrecs intermitjos de grans empreses i calculen que la despesa diària per persona en restauració i oci nocturn serà al voltant d’uns 300 euros.

Menys contractes de treball

La FECASARM calcula que la xifra de contractes de treball durant el congrés serà inferior a la del 2019. Ho atribueixen a la reforma laboral del 2022, que va eliminar els contractes temporals d’obra i servei. La patronal assegura que durant el 2019 “els nostres sectors van crear fins a 5.000 llocs de treball temporals nous i ara, això, serà més difícil”.

Segons Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, “l’eliminació del contracte temporal per obra i servei suposa que, ara mateix, les empreses tan sols poden contractar temporalment per cobrir circumstàncies de la producció i per a la substitució de persones treballadores“.

El portaveu de la patronal afegeix que aquest tipus de contracte tindria cabuda durant el congrés, però creu que moltes empreses no l’utilitzaran. “Aquest contracte temporal només dona la possibilitat de fer una pròrroga i l’alternativa de fer fix als treballadors per un període de treball tan curt no els surt viable”.

Des de la FECASARM han reivindicat també “l’oferta gastronòmica i l’oci nocturn de qualitat com un aliat estratègic del Mobile World Congress”.