Barcelona Activa

Els experts en ocupació adverteixen del risc d’una “generació desencantada”, si no es prenen mesures per reduir l’atur juvenil, que s’ha disparat per sobre del 34 % a Catalunya, arran de la pandèmia del coronavirus. Avisen, a més, que si la crisi s’allarga, es poden ajuntar dues generacions a la recerca de feina, en una recuperació “lenta” i amb un mercat de treball “esgotat”. Així ho han explicat al programa ‘reset’, de betevé, la directora general del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Adriana Rectoret, i el catedràtic de Dret del Treball de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Garcia.

‘reset’

Segons Rectoret, el sector serveis, que ha definit com “el gran nínxol d’ocupació dels joves“, és un “dels més afectats“, amb especial atenció a la restauració i el turisme, i “trigarà a recuperar-se”. Per la directora del SOC, aquests àmbits és on hi ha més treballadors joves, la majoria dels quals “molt ben formats”, i que ara “no saben cap a on orientar-se“.

El sector serveis és un dels més afectats i trigarà a recuperar-se, caldrà molta intervenció pública per ajudar les empreses.
Adriana Rectoret, directora general del SOC

Davant d’aquesta situació, ha vaticinat que caldrà “molta intervenció pública per ajudar l’empresa”. En aquest sentit, ha defensat la possibilitat de “finançar la contractació dels joves“, assumint-ne les despeses, per tal de donar-los l’oportunitat d’iniciar-se en el món laboral.

Coronavirus, en directe

Dèficit d’oferta

Tenim més joves que llocs de treball“, ha assegurat Jordi Garcia, que subratlla que “sempre hi ha dèficit” d’oferta laboral per a joves i que és un problema que “fa 40 anys que no hem sabut resoldre“. El catedràtic de la UB també ha manifestat tenir “seriosos dubtes” respecte a si la pròxima temporada d’estiu permetrà iniciar una recuperació i ha aconsellat als treballadors que aprofitin per reciclar-se i formar-se.

Avalot reclama polítiques juvenils “prioritàries”

La portaveu nacional d’Avalot, Elena Álvarez, ha fet una crida al futur govern català: “Les polítiques de joventut han de ser una prioritat“, ha dit. En una entrevista a ‘reset’, també ha proposat “canviar el model productiu” perquè no sigui tan “precari“. La representant dels joves del sindicat UGT ha subratllat que “els tipus de feina als quals accedim estan per sota de la nostra qualificació i tenen condicions més precàries“.