(ACN/redacció) L’euríbor a un any, l’índex bancari de referència per calcular el preu de les hipoteques, ha tancat el mes de febrer al 3,534 %, una altra pujada que consolida la tendència alcista iniciada fa un any, quan estava en tipus negatius. L’indicador es va situar al gener al 3,337 %, de manera que el darrer mes ha crescut dues dècimes i ja acumula un increment de 3,86 punts els darrers 12 mesos, tal com ha destacat el Banc d’Espanya aquest dimecres. Segons l’Associació d’Usuaris Financers (ASUFIN), a partir de l’agost l’euríbor podria començar a moderar-se i iniciar un descens que faria tancar l’any al 3,7 %.

Amb aquesta pujada l’índex se situa en el seu màxim nivell, unes xifres que no es veien des del novembre del 2008, en plena crisi financera internacional, quan es va registrar una taxa mensual del 4,35 %. Per a una hipoteca d’uns 120.000 euros a 20 anys i amb un diferencial d’euríbor + 1, la pujada serà, aproximadament, de 227,26 € al mes (2.727,12 € l’any).

Les plataformes prohabitatge, en alerta

Els col·lectius prohabitatge ja van advertir fa uns mesos que hi haurà moltes famílies amb dificultats per pagar la hipoteca a mesura que es vagin revisant les quotes. De moment, però, informen que no han notat una afluència de persones amb problemes hipotecaris.

Codi de bones pràctiques de la banca

El novembre del 2022 va entrar en vigor el codi de bones pràctiques de la banca, per millorar la situació de les llars vulnerables després de l’augment sobtat dels tipus d’interès bancaris. Aquest codi recull la possibilitat que el client que no pot pagar la quota accedeixi a condicions més favorables, com ampliar el termini de la hipoteca o una carència de capital durant cinc anys, en què només es paguen interessos.