La família Calicó va sortir de Santa Coloma de Farners per obrir una botiga de canvi de moneda a prop del port de Barcelona. Més de 200 anys després, es tracta d’una de les numismàtiques més antigues d’Europa. L’any 2007 es jubila l’últim Calicó i entra al negoci la firma Aureo. A partir d’aquell moment l’empresa passa a dir-se Aureo i Calicó.

Des del segle XVII, el negoci ha passat per moltes etapes. Eduard Domingo, numismàtic d’Aureo i Calicó, explica que s’hi ha arribat a vendre loteria i també metall preciós a pes. Però assegura que “bàsicament eren canvistes, tot i que amb el pas dels anys van començar a guardar-se les peces més boniques o rares“. Això pot explicar l’origen de l’actual negoci: les subhastes numismàtiques.

El negoci actual

Com a Aureo, diu Domingo, només s’han dedicat a les subhastes. De fet, assegura que la botiga la mantenen sobretot “per motius romàntics i estètics“. També, però, hi organitzen les subhastes presencials, on es poden reunir fins a 150 persones. Però la feina és més d’oficina i poden editar fins a tres catàlegs de subhastes al mes.

Segons Domingo, el perfil de client és molt ampli. Es pot dividir en dos grups, “el col·leccionista novell que comença per monedes relativament recents, i el gran inversor que està convençut que és un material segur”. Pel numismàtic, aquesta afició és “infecciosa“. El col·leccionista comença invertint poc però amb el temps “ja busca les dates que li falten, la mida que no té o el pentinat del rei de tal any“.

El patrimoni de l’edifici

El local, situat a la plaça de l’Àngel número 2, a tocar de la muralla romana, té un valor patrimonial evident. Es tracta d’un edifici que no va es va construir pensant que seria un negoci. De fet, Eduard Domingo explica que era l’habitatge de la família Calicó. Per això, “tant l’estructura com els objectes de l’interior són un petit museu“.