El pastisser Christian Escribà és la quarta generació de la família que regenta la Pastisseria Escribà, una de les més emblemàtiques de Barcelona. Ell es considera “un grafiter de la pastisseria” i quan li diuen que és un artista contesta, en to irònic, que en realitat és un “tartista”, és a dir, un pastisser que posa molt d’art a la seva feina.

Els pastissos artístics han omplert d’encàrrecs l’agenda del Christian. En molts casos, de “gent famosa”. Aquesta popularitat l’atribueix a la xarxa de contactes que ha fet amb els anys: “Aquí ens coneixem tots… promotors de concerts, directors d’hotels… i quan arriben a la ciutat músics, actors o artistes, moltes vegades em truquen a mi”.

De fleca a pastisseria

La història de la pastisseria va començar el 1906, quan el seus besavis Mateu Serra i Josefina Gala van obrir una fleca al número 546 de la Gran Via. L’any 1929, en plena Exposició Universal, el seu besavi es va decidir a incorporar un pastisser per fer avançar el negoci. Era Antoni Escribà, que es va casar amb una de les filles dels propietaris i va comprar la fleca. El Forn Serra va passar a ser la Pastisseria Escribà.

El compromís de Christian Escribà

Després de tots aquests anys, Christian Escribà està convençut que el seu besavi estaria sorprès i orgullós. Sorprès, diu, perquè “un dels dubtes que tens quan comences un negoci és què passarà quan tu no hi siguis. I tot ha anat bé”. I orgullós de “veure com hem passat d’un forn de pa de barri a gairebé una petita indústria“.

Aquesta transformació ha permès al Christian complir amb la condició que li va posar el seu pare quan va heretar el negoci: “Si vols seguir amb això, deixa-ho millor que com te l’han deixat a tu“. És només una condició però ho abraça tot, “i m’hi vaig comprometre”. Aquest compromís pel responsable actual de la pastisseria no és només amb la família, sinó també amb la ciutat.