preu lloguers

(ACN) El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’acord amb la banca que pretén alleugerir la càrrega hipotecària a les famílies amb rendes inferiors a 29.400 euros. El decret amplia la cobertura estipulada al Codi de bones pràctiques per a deutors hipotecaris vulnerables i l’executiu calcula que beneficiarà més d’un milió de llars.

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, calcula que un terç de les llars que tenen hipoteques a tipus variable podran beneficiar-se de períodes de carència, congelacions de quotes o allargament de terminis. Alhora s’eliminaran durant el 2023 les comissions per amortització anticipada i per la conversió de la hipoteca variable a una de fixa.

Les mesures entraran en vigor l’1 de gener

L’objectiu és que totes les mesures estiguin vigents a partir de l’1 de gener. Calviño ha remarcat que és un paquet “important” que permetrà que les famílies vulnerables tinguin “més tranquil·litat, confiança i certesa”. Tot i això, ha subratllat que les mesures “no responen a un risc o impacte macro per l’augment de tipus”, ja que “la situació del mercat hipotecari és molt diferent de la de la crisi del 2007”.

Per a les famílies amb rendes inferiors a 25.200 euros anuals i que dediquen més del 50 % de la renda mensual a pagar les hipoteques, es planteja una rebaixa del tipus d’interès durant un període de cinc anys de carència, fins a la taxa de l’euríbor (-0,10 % davant l’actual de +0,25 %). També es possibilita una segona reestructuració de deute i s’amplia a dos anys el termini per sol·licitar la dació en pagament de l’habitatge.

Aplicació del Codi de bones pràctiques

A més, s’amplia l’àmbit d’aplicació del Codi de bones pràctiques a les llars que no compleixen el requisit d’increment de l’esforç hipotecari del 50 % actual. Aquestes famílies podran accedir a una carència de dos anys, un tipus més favorable durant aquest termini i l’allargament de fins a set anys a les hipoteques.

A banda, es crea un nou Codi de bones pràctiques perquè les famílies amb rendes inferiors als 29.400 euros puguin alleugerir la càrrega financera de les hipoteques contractades fins al 31 de desembre del 2022. La seva càrrega hipotecària haurà de representar més del 30 % de la renda i la quota d’haver augmentat almenys un 20 % per les pujades de tipus. Se’ls oferirà la possibilitat de congelar la quota durant 12 mesos, un tipus d’interès menor sobre el principal ajornat i allargar a set anys el termini d’amortització del crèdit.

Els bancs tenen un mes per subscriure l’acord

Calviño ha explicat que ha estat una feina “molt intensa i constructiva” amb les patronals i que a partir d’ara les entitats tindran un mes per decidir si subscriuen aquest acord, que és voluntari. La vicepresidenta primera ha destacat que CaixaBank “ja ha dit que ho subscriurà” i ha defensat que l’experiència amb aquesta mena de codis de bones pràctiques fins ara ha estat “positiva”.