La reobertura de fronteres amb Europa s’ha fet el 21 de juny, 10 dies abans del previst, coincidint amb el final de l’estat d’alarma. Aquest avançament de l’arribada de turistes europeus no preocupa el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, perquè assegura que la pandèmia està sota control als països de l’espai Schengen: “La situació a la gran majoria de països de l’espai Schengen és molt similar a la d’Espanya pel que fa al nombre de casos nous. No hi ha d’haver problemes en el desplaçament”, ha dit. Almirante ha afegit que a tot Europa hi ha una gran sensibilització envers la crisi del coronavirus i ha assegurat que, en aquests moments, en qualsevol país s’atendria ràpidament algú amb simptomatologia de la malatia.

Almirante veu més risc quan s’obrin les fronteres per a turistes de tot el món, procedents, per exemple, de l’Amèrica del Sud o els EUA, perquè una part important dels casos nous de coronavirus que es detecten aquí són ciutadans que venen d’aquests països: “Tenen un nivell alt de pandèmia. Per tant, s’ha de valorar de forma cautelosa una obertura de fronteres més enllà de l’espai Schengen”, ha advertit. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron ha defensat que cal tenir en compte la situació dels països d’origen dels passatgers en els desplaçaments i que, en qualsevol cas, és necessària una “alerta continuada”.

També s’ha referit a les possibilitats de contagi en un avió i ha assegurat que és una manera segura de viatjar: “A vui dia no s’ha descobert, ni posat de manifest, cap brot important de persones que hagin viatjat en avió i hagin transmès la malaltia. No vol dir que no es pugui donar algun cas, però seria una cosa esporàdica”, ha explicat.