Aquest cap de setmana una setantena de col·lectius relacionats amb el dret a l’habitatge s’han reunit a la Fabra i Coats en el 1r Congrés d’Habitatge de Catalunya. Durant dos dies han fet diverses ponències a porta tancada per tal de fer balanç dels últims anys de lluita i imaginar com poden treballar conjuntament i teixir aliances per enfortir-se. Un congrés que només és l’inici d’una nova forma de treballar, tots els col·lectius estan d’acord que junts són més forts i per això s’han compromès a continuar col·laborant conjuntament.

Per això han decidit acordar una primera campanya col·lectiva contra Divarian, que el consideren un fons voltor. “Serà un cap de turc, serà un primer fons voltor que volem fer caure. I que darrere d’aquest en vindran tots els altres perquè tenim una problemàtica que va més enllà només d’aquest fons”. Cadascú continuarà treballant amb tots els casos que els arribin a les seves assemblees, però volen demostrar la seva força conjunta contra aquest fons d’inversió que conformen Cerberus, Divarian i Haya Real Estate i que van adquirir bona part dels actius del BBVA. Asseguren que al llarg d’aquests dies de feina plegats s’han adonat que tots els col·lectius tenen algun cas amb aquesta empresa i per tant volen treballar conjuntament per ser més forts. No és la primera vegada que aquestes entitats denuncien aquest fons d’inversió. 

A més, d’aquest primer congrés ha sortit un programa conjunt que volen presentar aquest desembre en una conferència política. Un acte en què presentaran detalladament tot el programa i en el qual volen convidar totes les forces polítiques i administracions perquè es posicionin davant de temes primordials. De moment no han volgut explicar més detalladament el programa perquè han  afirmat que necessiten unes setmanes per acabar d’enllestir-ho. L’únic que han explicat és que està format per quatre punts que són: aturar desnonament, punxar la bombolla del lloguer, expropiació dels fons voltors i seguir construint moviment popular.