A la part alta del barri de Ciutat Meridiana, a Nou Barris, hi ha desenes de persianes de comerços abaixades, però recentment n’hi ha una que ha tornat a obrir després de dos anys: la del Mercat de Núria. La instal·lació ha reobert convertida en un supermercat de queviures i productes quotidians. De fet, aquesta és l’única botiga d’aquesta mena que hi ha a la zona i, per això, la notícia s’ha convertit en el principal tema de conversa entre el veïnat.

“Estic molt contenta”, diu la Maria Jesús, una de les moltes veïnes que destaquen la necessitat d’un supermercat al barri perquè “hi ha moltes persones grans que no tenien on anar a comprar”. En la mateixa línia, un altre veí de la zona, el Pere, denuncia que “hem estat un grapat d’anys abandonats” i, per això, diu que l’obertura d’aquest establiment “és una alegria per a la part alta de Ciutat Meridiana”.

Des que va tancar el Mercat de Núria, el gener del 2018, el veïnat es desplaçava a altres barris a fer la compra i, per fer-ho, necessitava fer servir el cotxe o el transport públic. “Nosaltres anem a comprar a la Trinitat Vella o a la via Júlia”, comenten l’Enrique i l’Ester, dos veïns de la part baixa de Ciutat Meridiana que aquest dimarts s’han acostat a conèixer el supermercat nou.

El veïnat confia que el supermercat revitalitzi el comerç del barri

“Esperem que faci un efecte crida perquè obrin alguns locals més en aquesta zona”, diu el president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo. Com la majoria de veïns, Bravo destaca la necessitat d’un espai on fer la compra habitualment i sentencia: “Hi havia unes 5.000 persones que no tenien absolutament res”.

L’obertura d’aquest establiment també ha contribuït a generar més vida de barri, segons Bravo, que assenyala que “es veu més gent pels carrers”. De fet, l’associació veïnal aplaudeix la reobertura del supermercat perquè “ha estat una reivindicació des de fa dos anys”.

El president de l’AV Ciutat Meridiana explica que fa uns anys hi havia més comerços en funcionament a la zona, però que s’han tancat progressivament “perquè s’ha anat perdent el poder adquisitiu del barri”. De fet, Ciutat Meridiana és el barri amb la renda més baixa de Barcelona, un fet, segons Filiberto Bravo, que no ajuda que s’aposti per obrir-hi un negoci.

Una iniciativa empresarial d’un veí de Can Cuiàs

El nou establiment l’ha impulsat el Longjun Ye, un veí de Can Cuiàs que lamentava veure el local buit i va decidir invertir-hi i remodelar bona part de l’antic mercat: “Tenia dubtes perquè hi ha moltes persianes abaixades”, comenta Longjun Ye, “no m’hi atrevia”.

No obstant això, el gerent assegura que la rebuda per part del veïnat ha estat positiva i, per això, no descarta ampliar l’oferta del supermercat i aprofitar els magatzems buits que hi ha a les instal·lacions per oferir carn fresca.