L’any 2018 només a Barcelona hi va haver 2.381 desnonaments, la majoria per impagament de lloguer. Les xifres espanten i, per això, fa temps que els moviments en defensa del dret a l’habitatge ho denuncien. A la ciutat, pràcticament cada dia els sindicats de barri s’organitzen per aturar llançaments de veïns que, en molts casos, no tenen cap sostre alternatiu. Enmig d’un context cru, aquest cap de setmana les entitats es reuneixen a la Fabra i Coats en el 1r Congrés d’Habitatge de Catalunya.

La cita s’allargarà dos dies, dissabte i diumenge, i constarà de diverses ponències que es fan a porta tancada. De fet, s’hi ha prohibit l’accés a polítics per evitar la filtració d’informació. Segons els organitzadors, l’objectiu és fer balanç dels últims anys de lluita per aquest dret i imaginar el que anomenen un “moviment popular organitzat per l’habitatge de Catalunya”. Pretenen traçar línies comunes i teixir aliances per “enfortir aquesta lluita”. A banda de la setantena de col·lectius que hi participaran, al congrés, de moment, ja hi ha més de 500 inscrits.

En les ponències i taules de debat, es discutirà, per exemple, quines eines han funcionat per aturar desnonaments i, en definitiva, per defensar el dret a l’habitatge. En tenen dues de detectades que qualifiquen “d’essencials”: l’organització dels veïns per blocs amenaçats i l’ocupació d’habitatges buits. També es plantegen noves accions a llarg termini, com ara “una vaga general de lloguers”.

Recel d’un govern de PSOE – Unides Podem

“Ens agradaria pensar que un govern que es diu progressista faria passes endavant”, assegura la portaveu del Congrés d’Habitatge de Catalunya, Clàudia Ruscalleda, en referència al preacord de PSOE i Unides Podem per formar un govern de coalició a l’Estat espanyol. No obstant això, lamenta que l’experiència dels últims anys demostra que “qui garanteix el dret a l’habitatge som la gent”.