(ACN) Les innovacions en salut són un dels aspectes que, any rere any, es van obrint camí al Mobile World Congress 2024 a Barcelona (MWC). En aquesta edició destaquen diverses novetats relacionades amb l‘avenç en el diagnòstic i el tractament de malalties, sobretot les neurològiques i cardíaques. Un ordinador biològic, una diadema que monitora l’activitat cerebral d’un pacient que ha patit un ictus o la recreació d’un cor per a pacients amb cardiopaties són alguns dels exemples més destacats en aquesta edició.

Un dels projectes que ha aterrat a la capital catalana és el de la companyia australiana Cortical Labs, que exhibeix el primer ordinador biològic. “El que fa els càlculs són neurones humanes”, explica un dels fundadors de l’empresa, Jackson Gritching. “Obtenim aquestes neurones a partir de cèl·lules mare i, interconnectant-les en un ordinador, podem tenir informació que pot ajudar en el tractament de malalties com l’epilèpsia o l’Alzheimer”, afegeix.

Tractaments adaptats a cada pacient

De moment, al MWC se’n pot veure un prototip, però Gritching explica que quan estigui enllestit permetrà provar tractaments per veure quin és el que millor s’adapta a cada pacient i anticipar efectes secundaris. La idea dels impulsors del projecte és que també serveixi per desenvolupar nous fàrmacs per combatre malalties neurològiques.

Supercomputació per a tractaments del cor

A l’estand del Barcelona Supercomputing Center (BSC) s’ha reproduït un cor per fer tractaments a pacients amb cardiopaties. “Mitjançant l’ús de la supercomputació s’han pogut desenvolupar uns models per recrear aquest òrgan i identificar el millor tractament, especial per a pacients amb cardiopaties”, precisa la coordinadora científica del Departament de Ciències de la Vida del BSC, Alba Jene. “És un projecte complex”, diu,  i amb un codi treballat durant “molts anys”.

Aquest simulacre de cor es pot acompanyar de dades genètiques i genòmiques, també de proves clíniques com un electrocardiograma. Tot plegat, gràcies a la creació de “bessons digitals”, una eina que “crea un avatar de les persones, dels seus òrgans, amb la finalitat de fer simulacions”, assenyala Jene. Així mateix, la membre del BSC no descarta que l’avenç tecnològic es pugui traslladar a tumors i altres òrgans, així com altres camps més enllà de la salut.

Una diadema per a pacients que han patit un ictus

En l’edició del MWC d’aquest any, el centre tecnològic Eurecat també dona a conèixer diversos dispositius en fase de proves en l’àmbit de la salut. Per exemple, una diadema, desenvolupada junt amb l’empresa Time is Brain, per a pacients que acaben de patir un ictus, un accident vascular que afecta 12 milions de persones l’any i que és la segona causa de mort a tot el món i la primera causa mèdica de discapacitat, segons l’Organització Mundial de l’Ictus.

El dispositiu emet unes ones al cervell després del vessament i, quan el malalt arriba a l’hospital, els metges ja tenen la informació bàsica per poder abordar cada cas abans de l’entrada al quiròfan. De moment, aquesta diadema ja s’està provant en dos estudis clínics en cinc hospitals.

Guia del Mobile World Congress: dates, expositors i novetats
Consulta en aquesta guia tota la informació pràctica sobre el Mobile World Congress 2024 a Barcelona

Millorar la detecció del càncer amb la IA

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha presentat, en el marc el 4YFN, 14 projectes que utilitzen la tecnologia més avançada per millorar el sistema sanitari. Destaquen iniciatives com el DigiPatICS, un programa que, a través de la intel·ligència artificial, millora la detecció del càncer; o ConVERSelf, un xat virtual per promoure hàbits saludables. Així mateix, ressalta una tele-UCI que permet monitorar els pacients crítics de tot Catalunya.