consulta mèdica a un cap de primària

(ACN) El Departament de Salut té previst provar, a través de la Fundació TIC Salut Social, una eina basada en la intel·ligència artificial per transcriure les converses metge-pacient, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat a l’ACN el director de l’entitat, Joan Guanyabens. El projecte, presentat en el marc del MWC, encara està pendent d’autoritzacions administratives. La prova la duran a terme sis professionals entre metges i infermers de quatre centres sanitaris i, un cop es faci, al cap de dos mesos es podria tenir un informe sobre el parer dels professionals.

“Si funciona ho comprarem”, ha indicat Guanyabens, que també ha volgut remarcar que l’eina encara està molt a les beceroles i que hauria de passar filtres com el del Comitè d’Ètica. A banda, el Departament de Salut també ha matisat que qualsevol eina basada en la intel·ligència artificial aplicada al camp de la Salut ha de superar les aprovacions corresponents de les institucions administratives europees, com els medicaments, però no ha amagat que, si finalment funciona, “seria fantàstic”.

Un canvi “substancial” en l’atenció al pacient

L’eina transcriu la conversa que metge i pacient mantenen a l’entorn del seu estat de salut i al final del procés el professional sanitari ha de validar la transcripció per incorporar-la a l’historial mèdic de la persona atesa. Si el sistema funciona, podria suposar un canvi substancial en la imatge habitual del metge transcrivint a l’ordinador els símptomes que el pacient li relata, amb la sensació de manca d’atenció que pot comportar. L’empresa impulsora de la idea defensa l’estalvi de temps per al professional i la millora de l’atenció al malalt.