El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Anton Gasol, demana que se suspenguin temporalment tots els gravàmens i despeses associades als negocis tancats per les restriccions del coronavirus. Gasol considera que, si “per imperatiu legal” cal deixar de fer una activitat econòmica, “tot el que vagi associat a aquesta activitat també s’ha de suspendre”.

Pel degà dels economistes, els negocis que no poden obrir haurien d’estar exempts de qualsevol despesa, i entre aquestes hi ha inclòs el lloguer dels locals, els subministraments, els impostos i les quotes com, per exemple, dels autònoms. A més, en el cas de professionals d’àmbits com la cultura, que “no tenen càrregues” però que han deixat de tenir ingressos, creu que haurien de poder cobrar l’ingrés mínim vital o bé l’equivalent al salari mínim interprofessional.

Gasol ho ha dit en la presentació de l’Enquesta de Situació Econòmica Tardor 2020, en què també ha instat a les administracions a prendre la iniciativa en aquest sentit. El degà ha advertit que “hi ha un empobriment generalitzat” i que “no el recuperarem fins d’aquí a uns quants anys”.

Recel sobre el repartiment dels ajuts europeus

Pel que fa a l’enquesta, els resultats posen de manifest que els economistes catalans veuen amb bons ulls els ajuts europeus per pal·liar la crisi econòmica derivada del coronavirus i adverteixen que el repartiment que se’n faci serà “decisiu” per al futur econòmic de Catalunya. En aquest sentit, però, són escèptics sobre com es gestionaran i distribuiran. Posen en qüestió tant la transparència, com l’eficiència, l’objectivitat i la transversalitat del procés d’adjudicació.

El director tècnic de l’enquesta, Xavier Segura, ha alertat que a l’hora de decidir quins projectes rebran ajut s’està seguint un criteri “marcadament centralista” que pot excloure iniciatives sòlides però més petites. “És legítim que els economistes catalans tinguin dubtes sobre la gestió”, ha conclòs. En aquesta mateixa línia, Gasol ha afirmat que “l‘administració catalana està escoltant les patronals i la societat civil“, mentre que, en canvi, ha dit, “en l’àmbit de l’estat espanyol jo no veig que això passi”.

L’enquesta també posa l’accent en el paper de les administracions en la gestió de la crisi de la covid-19 i els economistes suspenen totes les instàncies, tant les autoritats europees com les espanyoles, catalanes i locals. Les institucions d’Europa són les que en surten més ben parades, amb un 4,60 de nota (sobre 10). En l’àmbit espanyol, la millor puntuació és per als ajuntaments (3,38), seguits pel govern català (3,61) i, finalment, l’espanyol (3,39).

30.000 milions per a pimes i autònoms

Els economistes enquestats temen que les previsions econòmiques del Govern espanyol no es compliran. De fet, més del 70 % creuen que el PIB caurà més d’un 11 % . Per fer front a la situació, des del Col·legi veuen “encertat” incrementar el salari mínim interprofessional per curar les “ferides importants” que la pandèmia causarà a l’economia catalana. També demanen que es creï un fons de solvència de 30.000 milions d’euros per a pimes i autònoms.

Budó demana la “pausa” en el pagament d’impostos

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha respost a la demanda dels economistes i ha reclamat al Govern espanyol “la pausa en el pagament d’impostos” i també d’hipoteques o lloguers. Budó ha demanat els mecanismes que facin possible aquesta mesura pels negocis i les activitats econòmiques afectades per la pandèmia del coronavirus.

La portaveu del govern ha assegurat que el govern de Catalunya, en allò que té competències, ja ha aplicat un seguit de mesures en aquest sentit. Però ha insistit que “a la majoria d’impostos que són generals, són de l’estat, no s’ha fet”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a