Una dotzena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra s’han desplegat aquest dimarts al matí a Sants pel desnonament del bloc Gayarre, ocupat des de fa gairebé dos anys. A l’edifici, hi vivien quatre famílies vulnerables amb menors a càrrec, entre ells, un nadó de 10 dies. Al carrer, just davant de l’Escola Gayarre, s’hi ha concentrat un centenar de persones per intentar evitar el llançament, però no ho han aconseguit.

Un centenar de persones es concentra davant el bloc Gayarre per evitar el desallotjament

El bloc Gayarre tenia un avís de llançament amb data oberta que s’havia de produir, previsiblement, entre el 7 i el 22 de desembre. Conscients de la immediatesa de l’ordre, el Grup d’Habitatge de Sants havia fet crides a la mobilització per aturar-lo. Feia una setmana que s’hi estaven organitzant activitats per evitar que l’edifici es quedés sol. Aquest mateix dimarts al matí també n’hi havia diverses de programades.

Contenidors a terra formant barricades al costat del carrer de Gayarre

El col·lectiu denuncia que la propietat, Bardon Services BCN, s’ha negat a donar “una solució digne” a les famílies i, assegura, fa mesos que reclamen un lloguer social. A mitjans de novembre, el jutjat ja va aturar una ordre de desnonament del bloc, també amb data oberta. L’advocat de l’empresa propietària, ha explicat a betevé que se’ls havia ofert pagar-los el lloguer de sis mesos si, en acabar el termini, marxaven.

L’Ajuntament es va oferir a pagar el lloguer

Segons fonts de l’Ajuntament, una família del bloc Gayarre està en espera d’un pis de la Mesa d’Emergència però encara no se li pot assignar, i la resta estan fent els tràmits per poder-hi accedir. Un cop executat el desnonament, els Serveis Socials municipals els han ofert un pensió temporal que, critica el Grup d’Habitatge de Sants, en cap cas és una solució que s’adapti a les necessitats dels afectats.

Els Mossos d’Esquadra acompanyen les famílies desnonades del bloc Gayarre

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha criticat a betevé el desplegament de Mossos. Acusa el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, d’ordenar un dispositiu “totalment desproporcionat” per desnonar quatre famílies amb menors. Serra també ha recordat que la setmana passada van oferir a la propietat cobrir la totalitat del preu del lloguer perquè les famílies es poguessin quedar al bloc i que no han obtingut resposta.

El consistori té constància que el propietari té 11 habitatges, però l’advocat ho nega. Afirma que només en són sis i que, com que no es tracta d’un gran tenidor, no està obligat a oferir un lloguer social als afectats. Sigui com sigui, Serra ha reclamat de nou al govern de Pedro Sánchez, que és qui té les competències en aquest àmbit, que tiri endavant el decret per aturar llançaments “d’una vegada per totes”.